Rekenkamer: Europese steun aan Syrische vluchtelingen in Turkije kan efficiënter

Syrische vluchtelingenkinderen in een Turks vluchtelingenkamp. Archieffoto.
REUTERS Syrische vluchtelingenkinderen in een Turks vluchtelingenkamp. Archieffoto.
De Europese steun voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije kan volgens de Europese Rekenkamer duidelijk efficiënter. Ongeveer de helft van de gefinancierde humanitaire projecten hebben tot dusver niet het geplande effect, klinkt het vandaag in een rapport. De middelen kunnen beter ingezet worden.

De projecten die volgens het Rekenhof niet aan de verwachtingen voldoen, hebben onder meer tot doel om de bescherming en vorming van vluchtelingen te verbeteren. Ook een gezondheidsproject zou niet de gewenste resultaten bereiken.

In maart 2016 sloot de Europese Unie een vluchtelingenakkoord met Turkije, waarbij het land tot zes miljard euro financiële steun zou krijgen. Het akkoord bepaalde dat de EU alle migranten die illegaal via Turkije naar de Griekse eilanden reisden terug kan sturen. Als tegenprestatie zouden EU-landen vluchtelingen uit Syrië die recht hebben op bescherming opnemen. 

Ook zou de EU hulp financieren aan in Turkije levende vluchtelingen. Turkije zelf heeft tot dusver bijna 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen - meer dan welk ander land ter wereld.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ingrid De Clercq

  Met het geld is een mooie luchthaven gebouwd.

 • Youssef DE WITTE

  Europese rekenkamer, laar ons aub niet lachen, als je weet dat Turtelboom daar in zit en daar ongeveer 20.000 euro per maand vergoeding voor krijgt, belastingsvrij, dan moeten ze af en toe wel ne keer in het nieuws komen, kwestie van een beetje geloofwaardig te zijn..afschaffen die handel

 • Frank Van den Bulck

  Worden we nog niet genoeg uitgemolken door die Europese graaiers ?

 • John Connor

  Europese regering is een naïeve groep bureaucraten. Die kunt ge alles wijsmaken terwijl er hoogstwaarschijnlijk 1000en pseudo organisaties rijk worden van die europese steun. Er is totaal geen controle wat er met het belastingsgeld van de EU burger gebeurt. Maar iedereen zit daar in zijn ivoren toren.

 • Paul Boutsen

  Dacht Merkel nu echt dat een dictator 3 miljard van de EU zou gaan spenderen aan vluchtelingen? Hij vangt ze op, het geld, niet de vluchtelingen.