Rekeningen Russische vertegenwoordiging zijn gedeblokkeerd

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
BELGA Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
De rekeningen van de Russische vertegenwoordiging in België bij ING zijn gedeblokkeerd. De andere rekeningen volgen morgen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vanuit China gemeld, waar hij het koningspaar vergezelt op economische missie.

De minister had lof voor de goede samenwerking met de ambassade, de advocaten van Yukos en de banken.

Minister Reynders zegt het akkoord te hebben gekregen van Justitieminister Koen Geens om het gerechtelijk wetboek te veranderen, zodat op de rekeningen van diplomatieke zendingen niet langer beslag gelegd kan worden. Op die manier kan België zich in lijn stellen met de internationale conventies.

De bevriezing van de Russische activa volgde op de veroordeling van Rusland in juli vorig jaar door het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag. Het hof oordeelde toen dat Rusland een som van 50 miljard dollar (37 miljard euro) verschuldigd is aan voormalige aandeelhouders van Yukos, de in 2003 ontmantelde oliegroep van Michail Chodorkovski. Rusland had tot 15 juni om dat te regelen. Het Permanent Hof van Arbitrage beschuldigde Rusland ervan de ontmanteling van de groep te hebben georkestreerd, uit politieke beweegredenen.

De Belgische ambassadeur in Moskou, Alex van Meeuwen, werd daarvoor donderdag op het matje geroepen door de Russische minister van Buitenlandse Zaken.