Reizigers kunnen voortaan verplicht worden om door bodyscanner te gaan

AP
De veiligheidsmedewerkers op Amerikaanse luchthavens kunnen passagiers nu verplichten om door een bodyscanner te wandelen, zelfs indien de reizigers ervoor gekozen hebben om dat niet te doen en een fouillering in de plaats vroegen.

Volgens de Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) kan een verplichte screening van sommige passagiers nodig zijn "uit veiligheidsoverwegingen om de veiligheid van het transport te kunnen garanderen."

Tot voor kort konden reizigers weigeren om door de omstreden naaktscanners te wandelen en vragen om in de plaats van top tot teen gefouilleerd te worden. De verandering in het beleid komt op het ogenblik dat er een toenemende bezorgdheid is over luchtvaartveiligheid en terreurcomplotten tegen commerciële luchtvaart.

Volgens de TSA biedt de technologie het voordeel dat het de "detectiecapaciteiten voor zowel metalen als niet-metalen bedreigende voorwerpen verhoogt". Met andere woorden: de scanners kunnen verborgen wapens vinden die bij een fouillering misschien over het hoofd gezien worden.

Het agentschap zegt dat het geen persoonlijke informatie uit de scans opslaat. De software slaat alarm bij een verdacht voorwerp en een veiligheidsagent zal vervolgens het deel van het lichaam onderzoeken waar er een mogelijk probleem werd gedetecteerd. De software maakt gebruik van een standaardbeeld van een menselijk lichaam en dus niet van de gescreende persoon, aldus de TSA.