Regime Myanmar: gevluchte Rohingya mogen terugkeren

Gevluchte Rohingya in een vluchtelingenkamp in Bangladesh.
afp Gevluchte Rohingya in een vluchtelingenkamp in Bangladesh.
Een terugkeer van Rohingya die naar Bangladesh zijn gevlucht, heeft voor Myanmar "de hoogste prioriteit". Beide landen zijn vandaag overeengekomen een werkgroep op te richten om de ruim een half miljoen vluchtelingen te laten terugkeren.

"Het repatriëringsproces kan elk moment beginnen voor degenen die wensen terug te keren naar Myanmar", zei een verantwoordelijk minister uit Myanmar tegen de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. "Degenen die erkend zijn als vluchteling worden zonder probleem geaccepteerd en hun veiligheid en waardigheid zijn gewaarborgd."

De islamitische Rohingya worden in het overwegend boeddhistische Myanmar onderdrukt en zijn na militair geweld waarbij dorpen in brand werden gestoken massaal op de vlucht geslagen naar buurland Bangladesh.

Dat gaat daar gebukt onder. De VN sprak eerder van etnische zuiveringen. De status van de bevolkingsgroep in Myanmar blijft vooralsnog onduidelijk. Tot nog toe kunnen ze geen staatsburger worden en staan ze te boek als illegale immigranten.

Verschillende Rohingya-dorpen werden in brand gestoken.
afp Verschillende Rohingya-dorpen werden in brand gestoken.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sharon Debeul

  Die vredelievende boeddhisten hebben anders wel de dorpen van deze Rohingya plat gebombardeerd. Die Rohingya vluchten naar het buitenland vanwege de vredelievende boeddhistische bedoelingen.

 • Karel Van Geel

  Laat ze maar terugkeren en binnen de kortste keren zijn er weer aanvallen van de moslimextremisten tegen onschuldige burgers en zal het leger opnieuw moeten tussenbeide komen. Deze mensen hebben de Myanmarese nationaliteit niet en weigeren zich zoals steeds aan te passen aan de gewoontes en de zeden van de vredelievende boeddhisten dus horen ze niet thuis in Myanmar.

 • amibra amibra

  Is de wereld blind?

 • Patrick Proost

  Het militaire apparaat werkt nog stevig in Birma... Aung San heeft nobele ideeën maar ze kunnen uitvoeren is een ander paar mouwen. Er zal nog lange tijd moeten over gaan om die kerels "weg" te werken...