Regie brexitbeleid vandaag in handen van Brits parlement

Theresa May spreekt het Britse House of Commons, het parlement, toe.
EPA Theresa May spreekt het Britse House of Commons, het parlement, toe.
Het Britse Lagerhuis bepaalt vanaf drie uur vanmiddag Belgische tijd haar eigen agenda en neemt dan alle opties die er voor een brexitbeleid zijn door. 

Het beleid dat de Britse premier May heeft gevoerd, lijkt mislukt, want haar na lange onderhandelingen bereikte overeenkomst met Brussel is tot twee keer toe door een grote meerderheid van het Lagerhuis afgewezen. Struikelblok bleek de positie van het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) ten opzichte van Ierland en de rest van de EU.

Volgens Brussel is alles naar behoren en voorlopig goed geregeld en moet het bestaande brexitakkoord worden aangenomen. Maar het Lagerhuis ziet nog kansen voor alternatieven. De parlementariërs bekijken vandaag onder meer of het land op de valreep moet afzien van de brexit, of het een nieuw referendum gaat houden of dat het toch de deal van May slikt, dan wel een zachtere brexit probeert te regelen - de vraag is alleen of Brussel met die laatste optie akkoord gaat.

Uitzonderlijke situatie

Het is vrij uitzonderlijk dat het Britse parlement de regie over het regeringsbeleid even in eigen handen neemt. Het wordt gezien als een nieuwe blamage voor May, maar die heeft via haar woordvoerder laten weten dat ze “constructief aan dit proces zal meewerken.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido Bervoets

  Het is allemaal vrij simpel - ofwel blijft u bij de EU waarbij u toch medezeggenschap hebt over een markt van 500 miljoen inwoners zolang het maar past binnen de democratische waarden en de rechtsstaat, ofwel legt u uw lot in handen van de economische grootmachten en wordt u de speelbal van de VS, China, Rusland of Brazilië. Die keus is er altijd.

 • guido Bervoets

  Als u nationalist en protectionist bent, lak hebt aan de rechtsstaat, zelfbestuur wil om uw binnengrenzen te sluiten, zelf handelsakkoorden af te sluiten, zelf een migratiebeleid wil voeren enz., heb je in de EU niets te zoeken en moet je eruit stappen. De voordelen zijn dan voor u maar ook de nadelen. Daar moet je dan ook het lef voor hebben om die stap te zetten of u neerleggen met de democratische meerderheid. Het is het ene of het andere.

 • Peter Hegge

  De EU verliest de Britten maar dat is geen probleem. We krijgen Ukrainie en Turkije in de plaats.

 • guido Bervoets

  Er zijn nog altijd mensen die denken dat de EU een ondemocratisch orgaan is dat dictatoriaal de lidstaten zomaar wat ongewilde maatregelen in de maag splitst. Onzin, de EU is de som van de 28 lidstaten die gezamenlijk de beslissingen nemen en waarvoor een meerderheid moet zijn via stemming. Het grote probleem is dat sommige regeringen of politieke partijen het soms oneens zijn met de meerderheid en het dan maar aan de bevolking uitleggen dat het de schuld van de EU is.

 • Erwin Van Roy

  william Bonny u spreekt hier over het gedrocht maar u weet niet eens welk werkingsbudget de EU heeft. en het is ook dankzij de EU dat veel landen sterker geworden zijn ten opzichte van voor de EU. maar ja leven in 1960 daar zal je niet ver mee geraken. België betaalde 6,19 miljard Euro aan de EU en kreeg het 7,3 miljard Euro van de EU in return om te investeren in het land. in het plan 2014 tot 2020. vanaf 2021 zou de bijdrage verhogen van 1% naar 1.2% van BBP