Regeringsvorming mislukt: Israël houdt nieuwe verkiezingen in september

In Israël mogen de kiezers op 17 september opnieuw naar de stembus. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is er niet in geslaagd om voor de deadline een coalitie te vormen. Het parlement stemde met 75 stemmen voor en 45 stemmen tegen voor ontbinding en het instellen van nieuwe verkiezingen.

Volgens de wet had uiterlijk woensdag middernacht (lokale tijd) een regering geformeerd moeten zijn. Likud, de partij van de premier, onderhandelde al weken met een groep uiterst rechtse en orthodox-religieuze partijen, maar het overleg zat muurvast. De partijen konden het onder andere niet eens worden over de dienstplicht. De orthodox-joodse partijen eisten dat hun aanhangers daarvan worden uitgezonderd.

Als gevolg daarvan drong Netanyahu aan op nieuwe verkiezingen om te voorkomen dat de Israëlische president Reuven Rivlin een lid van een andere partij zou kiezen om te proberen een regering te vormen.

Het rechtse Likud won de Israëlische parlementsverkiezingen. De partij kreeg 36 zetels, één meer dan de centristische alliantie Blauw en Wit van de leiders Benny Gantz en Yair Lapid.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alfred LEEMANS

  Misschien een goed idee voor ons land. Alleszins beter dan 541 dagen onderhandelen. Echt benieuwd wat dat zou geven nu we al een beetje beter weten hoe we er weeral eens ingeluisd zijn tijdens de campagne.

 • Henry Pirel

  Sorry het ligt aan Lieberman dat er nieuwe verkiezingen zijn in september. Heeft met de Orthodoxen niets te maken. Lieberman heeft vanaf het begin niet willen mee werken en speculeerde dat hij bij de volgende verkiezingen meer mandaten van kiezer zal krijgen. Het zou een misrekening kunnen zijn.

 • Hasan Bektas

  Netanyahu is een terrorist , een moordenaar, zijn plaats is de Europese tribunaal

 • Benny Van den broeck

  Hij moet eerst is uitleggen hoeveel kinderen dat hij vermoord heeft!