Regeringsverantwoordelijke VS: “Vonnis in zaak-Khashoggi is belangrijke stap”

Beelden van Jamal Khashoggi en zijn verloofde.
AP Beelden van Jamal Khashoggi en zijn verloofde.
Een hoge Amerikaanse regeringsverantwoordelijke heeft het omstreden vonnis van een Saudische rechtbank naar aanleiding van de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi "een belangrijke stap" genoemd en toonde zich daarmee gematigd positief.

Eerder op de dag had de rechter in Saudi-Arabië vijf personen in de zaak tot de doodstraf veroordeeld. Drie andere beschuldigden kregen in totaal 24 jaar cel voor het "toedekken" van de misdaad.

"Het vonnis van vandaag is een belangrijke stap in de goede richting om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke misdaad ter verantwoording te roepen", aldus de bron binnen de regering. De rechtszaak maakt deel uit van "een gerechtelijk proces dat voortduurt", luidde het nog.

Saudisch consulaat

Khashoggi, die schreef voor de Washington Post, werd vermoord toen hij op 2 oktober 2018 het Saudische consulaat Istanbul binnenging. Hij wou daar documenten ophalen voor zijn huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz, die hem buiten opwachtte. Zijn lijk is nooit gevonden. 

De journalist leunde aanvankelijk bij het Saudische bewind aan, maar stelde zich later kritisch op.

De Amerikaanse regering kreeg in de zaak heel wat kritiek te slikken wegens de nauwe banden met Saudi-Arabië. Op een officiële reactie van het Witte Huis is het voorlopig nog wachten.

Een wake voor de Saudische ambassade in Washington in de VS. Archiefbeeld.
REUTERS Een wake voor de Saudische ambassade in Washington in de VS. Archiefbeeld.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • paul goetghebeur

    5 pionnen worden ter dood veroordeelt,maar de grote vissen,maw de echte moordenaars blijven buiten schot,lees de kroonprins

  • Ludo Vets

    De nieuwe soap is begonnen

  • Ludo Vets

    Wie is de opdrachtgever??????