Regeringspartij Malta wint nipt verkiezingen

UNKNOWN

De regerende Nationalistische Partij van Malta heeft een nipte overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen. De partij van premier Lawrence Gonzi behaalde 49,3 procent en de oppositionele Labourpartij 48,8 procent, een verschil van zo'n 1.500 stemmen. De opkomst onder de 315.000 kiesgerechtigden was ongeveer 93 procent, drie procentpunten minder dan bij de verkiezingen van 2003.

Feest
Na de bekendmaking gaf de Labourpartij haar verlies toe. Gisteren wilde ze dat vanwege de kleine marge nog niet doen. De Nationalisten wachtten tot gisterenavond met het opeisen van de overwinning. Het feest van de aanhangers van de regeringspartij duurde de hele nacht en zou naar verwachting ook vandaag nog doorgaan.

Modernisering Malta
De Nationalistische Partij is op het vierhonderdduizend inwoners tellende eiland tussen Sicilië en Noord-Afrika al meer dan twintig jaar bijna onafgebroken aan de macht. In een poging die macht te breken beloofde Labourleider Alfred Sant op te treden tegen corruptie en zich sterk te maken voor verandering. Gonzi liet zich voorstaan op de modernisering die hij naar eigen zeggen heeft doorgevoerd op Malta, dat in 2004 tot de Europese Unie toetrad en eerder dit jaar in de eurozone werd opgenomen. (novum/gb)