Regeringsleider Hongkong verontschuldigt zich voor uitleveringswet

Carrie Lam.
EPA Carrie Lam.
De Hongkongse regeringsleider Carrie Lam heeft zich verontschuldigd voor de manier waarop ze is omgegaan met een omstreden uitleveringswet die het mogelijk zou maken verdachten van misdrijven uit te leveren aan China.

"Ik heb u luid en duidelijk gehoord en diep nagedacht over wat zich heeft voltrokken. De bezorgdheid van de paar voorbije maanden is veroorzaakt door deficiënties in het werk van de regering rond de amenderingsoefening", zei Lam in een ruimte tjokvol journalisten.

"Persoonlijk moet ik veel van de verantwoordelijkheid op mijn schouders nemen voor hetgeen heeft geleid tot controverse, meningsverschillen en ongerustheid in de samenleving. Daarvoor bied ik de bevolking van Hongkong mijn meest oprechte verontschuldigingen aan", aldus Lam.

Zeggen dat ze wet zou intrekken deed ze niet, hoewel zaterdag volgens de organisatoren bijna twee miljoen mensen op straat waren gekomen om dat te eisen.

Lam schortte de wet zaterdag wel op. Maar volgens de betogers is er geen garantie dat zij er weer mee zou uitpakken eenmaal de politieke storm geluwd is. Een dag later formuleerde Lam in de derde persoon een korte publieke verontschuldiging, maar de bevolking van de vroegere Britse kolonie liep er niet warm van.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • willy Adriaenssens

    uitstel is geen afstel ,daar zit het gevaar.

  • Ludo Wouters

    Wees er maar zeker van dat Lam de bevelen van Peking gekregen heeft om die wet erdoor te drukken. Ze hadden waarschijnlijk niet zoveel weerstand verwacht. De inwoners van Hong Kong hebben groot gelijk haar ontslag te eisen. Lam speelt onder één hoedje met Peking.

  • Jef Heffens

    Dat is een tussenstap. Nu zal niemand opgepakt worden, er zullen ook geen extra mensen opgepakt worden maar waarschijnlijk zullen heel wat mensen verdwijnen. Bij de volgende poging om de wet in te voeren weet iedereen dan dat als hij enige actie neemt hij zal verdwijnen. Dat kan zich wel nog enkele malen herhalen maar de lange termijn planning van Xi-Jinping is het vermorzelen van de vrijheden van de Hong Kong Chinezen en alle belangrijke posten laten innemen door mensen van de partij.