Regeringsleider Hongkong in tranen: “Geweld duwt stad richting ‘pad zonder terugkeer’”

Hong Kong's regeringsleider Carrie Lam wandelt langs demonstranten in Hongkong.
REUTERS Hong Kong's regeringsleider Carrie Lam wandelt langs demonstranten in Hongkong.
Het geweld dat met de manifestaties in Hongkong gepaard gaat, duwt de stad naar een "pad zonder terugkeer" en brengt de samenleving in een zeer onrustwekkende en gevaarlijke situatie. Dat heeft de regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, vandaag herhaald tijdens een persconferentie. "De situatie van de voorbije week doet mij vrezen dat we die gevaarlijke toestand hebben bereikt", vervolgde ze.

Na een nieuw weekend van felle confrontaties tussen de actievoerders en de ordediensten, werden Lam vele vragen gesteld over het machtsvertoon van de autoriteiten. De regeringsleider bleef de politie verdedigen en wees erop dat de agenten geconfronteerd worden met "extreem moeilijke omstandigheden", maar zich houden aan "strikte regels op vlak van het gebruik van geweld". 

“Bewaar jullie kalmte”

Lam ontweek voorts een vraag van een journalist die wilde weten of ze het wetsontwerp over de uitlevering van vermoedelijke criminelen aan China definitief wil begraven, een van de voornaamste eisen van de manifestanten. Momenteel is dat wetsontwerp enkel opgeschort en dat is voor de actievoerders niet voldoende. "Ik vraag opnieuw aan iedereen om hun verschillen aan de kant te zetten en de kalmte te bewaren. Denk vijf minuten na, denk aan onze stad, willen jullie echt dat die naar de afgrond wordt geduwd", zei ze met tranen in de ogen.

Het protest in Hongkong is van een ongekend niveau sinds de teruggave van de vroegere Britse kroonkolonie aan China in 1997 en bereikte maandag een nieuw hoogtepunt met de annulering van alle vluchten op de internationale luchthaven van de stad. Die maatregel drong zich op nadat duizenden actievoerders de aankomsthal hadden bezet. Vandaag werd het luchtverkeer gedeeltelijk hernomen.

Een demonstrant houdt een foto van Carrie Lam omhoog, met een rode vlek op het oog. Die verwijst naar een demonstrante die door het harde optreden van de politie aan haar oog gewond raakte.
REUTERS Een demonstrant houdt een foto van Carrie Lam omhoog, met een rode vlek op het oog. Die verwijst naar een demonstrante die door het harde optreden van de politie aan haar oog gewond raakte.
Carrie Lam verlaat haar gebarricadeerde kantoor in Hongkong.
REUTERS Carrie Lam verlaat haar gebarricadeerde kantoor in Hongkong.30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Als je macht en controle weggeeft kan je dit verwachten, de grootste fout van de UK, maar gezien het verleden is de UK veel vaker in smerige conflicten betrokken, kijk even naar de geschiedenis van het MO tijdens 1e Wereld Oorlog.

 • werner Van der Kelen

  Mensen willen vrij zijn, en daar hebben ze heel veel voor over

 • Theo Van Hoof

  GB had hongkong nooit mogen overlaten aan de chinese dictatuur.

 • jurgen hens

  Eigenlijk moet heel de Chinese bevolking in opstand komen. Ze zijn niet vrij. En leven in ondemocratisch land. Met dwaze leider maar daar hebben we hier in Belgie ook last van.

 • Jef Pauwels

  Lam is gewoon een marionet van Peking. Niet meer of niet minder. En als de jongeren in China niet opstaan en protesteren, komt er in Hong Kong een 2de tiananmen.