Regeringsbronnen ontkennen dat België IS'ers wil terughalen uit Syrische kampen

Turkse tanks nabij de Syrische stad Manbij.
AP Turkse tanks nabij de Syrische stad Manbij.
In regeringskringen wordt aan onze redactie ontkend dat België van de wapenstilstand in het noorden van Syrië gebruik wil maken om de komende dagen IS’ers terug te halen naar ons land. Het zou volgens The Guardian concreet om vrouwelijke Syriëgangers en kinderen gaan die nog gevangen zitten in twee kampen. 

"Enkele Europese landen" hebben zich volgens de Amerikaanse president Donald Trump bereid verklaard landgenoten terug te nemen die zich als strijder bij IS hadden aangesloten en gevangen zitten. Hij verklaarde dat via Twitter, maar meldde er niet bij om welke landen het ging. Volgens The Guardian gaat het om ons land, en wordt ook in Frankrijk en Duitsland bekeken om dezelfde maatregel te treffen. “De Belgische overheid heeft familieleden van gevangenen in twee kampen geïnformeerd dat ze zou proberen om van het staakt-het-vuren gebruik te maken om landgenoten gelinkt aan IS terug te halen”, schrijft de Britse krant. Maar bronnen zeggen nu aan onze redactie dat het bericht niet klopt.

"Dit is goed nieuws maar het zou moeten zijn gebeurd nadat wij ze hadden gepakt", aldus Trump. "Hoe dan ook, een enorme vooruitgang."

Vanmiddag verklaarde de Turkse president Recep Erdogan dat Koerdische milities van YPG in Noord-Syrië 750 IS-strijders had vrijgelaten. Het Turkse leger zou 195 strijders weer hebben opgepakt.

Trump zet al langer Europese landen, vooral Duitsland en Frankrijk, onder druk om IS-strijders terug te laten keren die nu veelal vast zitten in kampen in Syrië. Tot nu toe was dat tevergeefs. 
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Natuurlijk ontkennen regeringsbronnen dat in het geniep daesh/is-ers worden teruggehaald,dat mag pas uitkomen als ze er al zijn, dan is protest toch al te laat. Wij mogen niet weten dat onze regering achter onze rug terroristen terugbrengt...laten we het eens vragen aan de familieleden of ze geïnformeerd werden? Journalisten hln?

 • Etienne Goedertier

  Ze hebben allemaal zelfstandig de weg naar ginder gevonden; sommigen glipten hier door de mazen van het net om te vertrekken. Dat ze nu de weg terug ook maar zoeken!

 • Norbert Bauwens

  Die moeten niet 'teruggehaald' worden...….Die komen zelf wel, als ze hier al niet zijn..….

 • mertens jean

  Degene die naar ginder gegaan zijn hebben er zelf voor gekozen en MOETEN dus maar ginder blijven.

 • Danny Govaerts

  Als dit een grove leugen is van uit Amerika moeten ze gezamenlijk de ambassadeur op het matje roepen. En het hard genoeg laten klinken zo dat ze het in Amerika horen. Welke onzin hun president uit kraamt.