Regering VS tekent bevel uitlevering Noriega aan Frankrijk

UNKNOWN
De Amerikaanse regering heeft het bevel tot uitlevering van Manuel Noriega getekend. De voormalige Panamese dictator kan aan Frankrijk worden uitgeleverd, waar hij moet terechtstaan voor het witwassen van geld. Enkele Amerikaanse tv-zender meldden zelfs dat hij al op een vliegtuig naar Europa gestapt is.

Een Amerikaanse rechtbank zette in april 2009 het licht op groen voor de uitlevering van de voormalige dictator. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ondertekende gisteren het uitleveringsbevel.

Witwassen
De inmiddels 76-jarige ex-dictator heeft in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van 17 jaar wegens drugshandel achter de rug. Hij werd vastgehouden in Florida in afwachting van de voorwaarden voor zijn uitlevering aan Frankrijk, waar hij in 1999 bij verstek werd veroordeeld tot tien jaar cel. De Franse overheid wil hem nu opnieuw voor de rechtbank dagen voor het witwassen van geld.

Panama
Noriega, lange tijd bondgenoot van de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog, viel bij Washington in ongenade wegens zijn betrokkenheid bij de drugshandel. Hij werd tijdens de invasie van Panama in 1990 door de Amerikaanse strijdkrachten opgepakt en in 1992 tot 40 jaar cel veroordeeld. Wegens goed gedrag werd zijn strafmaat eerst verminderd tot 30 jaar, en later tot 17 jaar. (belga/kh)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN