Regering-Tsipras zet verkiezingsbeloften om in daden

REUTERS
Bijna een maand na de verkiezingen is de nieuwe linkse regering in Griekenland, onder leiding van Alexis Tsipras, een reeks maatregelen aan het nemen om de armste bevolkingsgroepen te helpen. Zo heeft het Duitse persagentschap DPA in regeringskringen vernomen dat een wet klaargestoomd wordt waardoor werklozen hun eerste woning niet meer zullen verliezen, ook niet als ze hun lening niet meer kunnen afbetalen.

Gisteren kondigde de regering-Tsipras al aan dat ze bereid is tot de helft kwijt te schelden van wat de armste burgers nog aan achterstallige belastingen moeten betalen. Voorwaarde is dan wel dat meteen 200 euro betaald wordt en dat de rest in maximaal 100 termijnen afgelost wordt.

De regering wil zo komaf maken met een "absurde" situatie. De staat heeft theoretisch nog 76 miljard euro te goed van burgers en bedrijven, maar kan die som onmogelijk nog volledig recupereren. Verschillende bedrijven zijn failliet gegaan en van sommige belastingplichtigen is men het spoor bijster. De regering denkt nog hoogstens zo'n 9 miljard euro te kunnen ophalen. Dat is maar 11,6 procent van de totale achterstallige som.

Bij de in Griekenland verfoeide "trojka", het trio geldschieters van Griekenland betaande uit de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds, worden de maatregelen niet op gejuich onthaald. Zij vrezen dat de wankele begroting van Griekenland zal ontsporen.