Regering-Trump wil einde maken aan anti-homowetgeving in Iran

In Iran worden mannen in het openbaar opgehangen nadat ze veroordeeld werden voor “homoseksuele misdrijven”.
AP In Iran worden mannen in het openbaar opgehangen nadat ze veroordeeld werden voor “homoseksuele misdrijven”.
De regering van de Amerikaanse president Donald Trump lanceert een wereldwijde campagne tegen de criminalisering van homoseksualiteit. De aankondiging volgt nadat er in Iran, de geopolitieke vijand van de VS, enkele weken geleden nogmaals een man werd opgehangen omdat hij homo was.

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland Richard Grenell (52) en eveneens het enige lid van de Trump-regering die zeer openlijk uitkomt voor zijn homoseksuele geaardheid, is de drijvende kracht van de nieuwe campagne.

Grenell is overigens ook een uitgesproken criticus van Iran. Zo spoorde hij de overige Europese landen in het verleden al aan om de relaties met Iran te beëindigen. Via Twitter dreigde hij met sancties als bedrijven handelsrelaties met Iran onderhielden. Ook de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd gesloten, moest maar eens stopgezet worden. Ook nu viseert de ambassadeur het land door een gebrek aan mensenrechten aan te kaarten. 

Wake-upcall

De recente ter dood veroordeelde 31-jarige man is volgens Grenell een “wake-upcall voor iedereen die fundamentele mensenrechten ondersteunt”. “Het is niet de eerste keer dat Iran een homoseksuele man ter dood veroordeelt. Het zal jammer genoeg ook niet de laatste keer zijn”, aldus Richard Grenell. “Barbaarse openbare executies komen maar al te vaak voor in landen waar homoseksuele relaties gecriminaliseerd worden.”

Richard Grenell en Amerikaanse soldaten in Duitsland.
Klaus-Dietmar Gabbert/dpa-Zentra Richard Grenell en Amerikaanse soldaten in Duitsland.

Verschillende Europese activisten binnen de LGBT-gemeenschap – in het Nederlands ook wel LHBT (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender) genoemd – zullen met de Amerikaanse ambassadeur aan tafel gaan zitten in het kader van decriminaliseringsstrategieën. Vermoedelijk zullen de Verenigde Naties (VN), de Europese Unie (EU) en het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken hen vergezellen. Dat schrijft het Amerikaanse televisienetwerk NBC News.

Barbaarse openbare executies komen maar al te vaak voor in landen waar homoseksuele relaties gecriminaliseerd worden

Richard Grenell, Amerikaans ambassadeur in Duitsland

Anti-homowetgeving

“Het is zorgwekkend dat er in sommige landen nog steeds wetten bestaan die de LGBT-gemeenschap criminaliseren”, aldus een Amerikaanse functionaris die betrokken is bij de organisatie van de bijeenkomst. Volgens het wereldwijde rapport van de ILGA - een internationale organisatie die zich inzet voor gelijke rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders – zijn er in totaal nog 72 landen die homoseksualiteit als strafbaar in hun grondwet aanduiden. In acht landen wordt het ‘misdrijf’ met de dood bestraft.

Behalve in Iran is de strenge anti-homowetgeving ook van toepassing in Pakistan, de Verenigde Arabische Emiraten en Afghanistan. Dat zijn stuk voor stuk bondgenoten van de Verenigde Staten. Maar in die landen voerde men geen recente executies uit, daardoor worden ze wellicht niet geviseerd. Al kan de Amerikaanse druk ook gelinkt worden aan Trumps strategie om samen met Europa en Arabische landen een sterk verbond te vormen tegen zijn geopolitieke vijand in het Midden-Oosten: Iran. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van Frankrijk

  En dan te bedenken dat Texas -dat voor zover ik me herinner toch in de USA ligt- nog steeds homoseksualiteit strafbaar stelt. . . Dat Donald Tweety Bird eerst eens orde in eigen land regelt vooraleer zich te bemoeien met andere landen.

 • Stavros Kanakaris

  25% van alle gevangenen wereldwijd zitten in gevangenissen in de VS. Misschien kan Trump eerst eens voor de eigen deur keren

 • dirk belis

  Niet dat ik deze wet goedkeur,maar het is weeral een geweldig uitvlucht van de VS om zich te moeien en te proberen Iran naar de VS hun pijpen te laten dansen.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Misschien zou de VS eens in eigen boezem kijken. Mensenrechten daar is blijkbaar alleen voor een bepaalde groep van mensen (de muur) bedoeld.

 • Karel Tichmann

  Waar staat de EU op dit gebied? Natuurlijk zijn ze weer nergens te vinden...