Regering Trump schaft positieve discriminatie in onderwijs af

Photo News
De regering van de Amerikaanse president Donald Trump wil dat etnische herkomst of ras geen rol meer speelt bij het accepteren of werven van leerlingen en studenten in het onderwijs. Trump breekt zo met het onderwijsbeleid van zijn voorganger Barack Obama die juist een voorstander was van positieve discriminatie, die in de VS 'affirmative action' wordt genoemd.

Obama wilde dat mensen van verschillende achtergronden samen op dezelfde onderwijsinstelling zaten. Van deze 'mix' zouden zowel studenten als samenleving profiteren. Scholen en universiteiten namen aangemoedigd door de federale regering initiatieven om bijvoorbeeld meer leerlingen te werven onder etnische minderheden.

New York Times

Huidig minister van Justitie Jeff Sessions begon in november de richtlijnen te onderzoeken die de overheid gaf aan onderwijsinstellingen om zonder juridische problemen 'affirmative action' in de praktijk te brengen. Sessions trekt die richtlijnen van de regering Obama nu in, aldus The New York Times.


Deze vorm van positieve discriminatie is door het Hooggerechtshof wel beperkt, maar niet als onwettig verklaard. Dat verandert mogelijk met het aanstaande vertrek van de gematigd conservatieve opperrechter Anthony Kennedy. Zeker als een meer conservatieve rechter in de plaats wordt aangesteld en daar ziet het momenteel naar uit.

Minister van Justitie Jeff Sessions.
REUTERS Minister van Justitie Jeff Sessions.20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Geel

  Discriminatie is steeds verkeerd ook wanneer het positieve discriminatie is. Ook op de arbeidsmarkt is dat zo, quota's opleggen voor meer vrouwen in de politiek of als CEO is volledig verkeerd want men moet enkel rekening houden met kennis en bekwaamheid van de persoon in kwestie en niet zijn afkomst of geslacht.

 • Gino Denil

  Als er geen negatieve discriminaties zouden bestaan dan zouden er geen positieve nodig zijn om die weg te werken of te milderen.

 • Gino Denil

  Misschien moeten we een vakje voorzien op de belastingaangifte. Voor of tegen positieve discriminatie om achterstand weg te werken. Bij de tegenstanders kunnen we dan misschien de verlaagde sociale bijdragen en de lagere belastingschalen afschaffen. Want dat is ook een positieve discriminatie tegenover deze met een hoger loon. Meteen in de belastingschaal van 50% dan en een eervolle vermelding voor hun burgerzin.

 • eddy inghels

  alles kepot maken wat obama heeft gedaan, das het enige wat trump, intresseert....USA....DUMP TRUMP

 • Frans Peeters

  Dat ze dat hier ook eens instelde en niet alleen bij onderwijs