Regering-Trump heft verblijfsrecht in VS van 200.000 Salvadoranen op

AFP
Door een ingreep van de regering-Trump dreigen niet minder dan 200.000 Salvadoranen die al minstens 17 jaar in de Verenigde Staten leven, het land te moeten verlaten. 

Vandaag hief Washington het beschermde statuut op voor deze immigrantengroep, dat hen was verleend na een reeks aardbevingen in hun thuisland El Salvador. Het statuut was hen voor een beperkte tijd verleend, maar werd tot dusver herhaaldelijk verlengd.

Volgens Amerikaanse media is VS-minister van Homeland Security Kirstjen Nielsen inmiddels tot het besluit gekomen, dat de toestand in El Salvador er sinds 2001 flink op vooruit is gegaan. Het verlengen van het beschermde statuut is aldus niet meer gerechtvaardigd, aldus de politica. 

De 200.000 door het besluit getroffen Salvadoranen staan nu voor de keuze: tegen september 2019 de VS verlaten of een nieuwe manier zoeken om legaal in de VS te blijven. Volgens de krant Washington Post hebben de geviseerde migranten inmiddels 190.000 kinderen die in Amerika zijn geboren. Een derde van die 200.000 mensen is ook eigenaar van een woning.

Reuters11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudy Van Schelvergem

  Zouden in Europa ook beter werk van maken.

 • Pete Schoonhuys

  johny daneels, wat is dan het eigen volk in de VS? Hij heeft de oorspronkelijke bewoners anders ook al verscheidene keren geschoffeerd... Pocahontas.

 • Fons Casteels

  Het gaat hier énkel over mensen die tijdelijk onderdak hadden gekregen in Amerika toen hun land in 2001 getroffen werd door een aardbeving. Ze kregen een TPS = een temporary refugee status. Een tijdelijk vluchtelingenstatuut dus. Als er iemand met de vinger moet worden gewezen, dan zijn dat de vorige presidenten Bush jr. en Obama, die nagelaten hebben hun verantwoordelijkheid op te nemen.

 • Philomena Vanderweyen

  Na de Mexicanen nu de Salvadoranen,dit"genie"kent blijkbaar geen menselijkheid.

 • johny daneels

  Trump een man zoals het hoort, eigen volk eerst, daarna de hele wereld