Regering Hongkong geeft toe en trekt omstreden wet in na betogingen

Betogers tijdens demonstraties van het afgelopen weekend in Hongkong.
Photo News Betogers tijdens demonstraties van het afgelopen weekend in Hongkong.
De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft de uitleveringswet die tot massale protestbetogingen leidde, formeel ingetrokken. Dat is één van de eisen van de protestbeweging die in gang werd gezet nadat het wetsvoorstel werd aangekondigd. Het is eerder onwaarschijnlijk dat de intrekking van het wetsvoorstel ook een einde maakt aan de betogingen. 

Door het plan waarmee mensen door de autonome regio voor berechting kunnen worden overgedragen aan China, sloeg de vlam in de pan. Concreet zou het wetsvoorstel het mogelijk maken dat Hongkong eigen inwoners uitlevert aan China, waar ze door de Chinese overheid berecht worden. Volgens critici zou de wet er echter ook voor zorgen dat China dissidenten uit Hongkong kan vervolgen.

In juli had Lam al op de televisie aangekondigd de omstreden uitleveringswet te zullen intrekken - maar een formele intrekking volgde toen niet meteen. Lam verklaarde de wet enkel “dood”. De vage omschrijving deed niets om de gemoederen te bedaren. Al drie maanden wordt massaal betoogd tegen Lam en haar plannen.

Intrekking en onderzoek 

Lam zei vandaag dat ze vier maatregelen zou nemen om tegemoet te komen aan de bekommernissen van het volk, waaronder de formele intrekking van de wet en de ondersteuning van een onderzoek naar klachten over politiegeweld onder leiding van de onafhankelijke raad (IPCC - Independent Police Complaints Council). Aan de raad zullen overzeese deskundigen worden toegevoegd, bovenop twee regeringsafgevaardigden, aldus nog de regeringsleider.

Leiders van de protestbeweging lieten al weten dat ze door zullen gaan met het protest, ook bij een intrekking van de uitleveringswet. Joshua Wong, een vooraanstaande activist van de prodemocratiebeweging in Hongkong, heeft gezegd dat de betogingen zeker tot 1 oktober, de nationale dag van China, moeten worden voortgezet.

Het eisenpakket van de demonstranten is intussen immers uitgebreid. De betogers zijn fel tegen de toenemende inmenging vanuit de Chinese hoofdstad Peking, en ook democratische hervormingen en het ontslag van Carrie Lam staan nu op de lijst. Daarnaast wordt ook geprotesteerd tegen het hardhandige optreden van de politie. De voorbije weken raakten betogers en de politie meermaals slaags.

Ook door de week protesten

Na de zware rellen van dit weekend is het vannacht opnieuw tot incidenten gekomen. Rond middernacht dreef de politie een groep manifestanten op een plein in het district Mong Kok uiteen en op een andere plaats, aan het metrostation Prince Edward, werd een persoon opgepakt. Bij beide politieoperaties werd gebruikgemaakt van pepperspray.

Terwijl het vooral de massaprotesten in het weekend zijn die, met grote betogingen en schermutselingen, de krantenkoppen halen, komt het ook tijdens de week vaak tot kleine incidenten in Hongkong. Alles samen werden bij de protesten en rellen al meer dan 1.100 mensen opgepakt. 

Photo News
Photo News11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andy piat

  Sterk

 • Marnick L'Eau

  "ik herinner jullie eraan dat dit een rechtstaat is, jullie ruwe opstand die alleen maar nodig is door mijn slecht leiderschap moet bestraft worden, hoe durven jullie je eigen volksbelangen te verdedigen tegen een regering die klinkklaar z'n zin doet"

 • Jan Dekoninck

  Toegeven?? Het zou wel eens de voorbode kunnen zijn van een Chinese inval. Eerst toegeven aan de eisen en dan als het niet rustig wordt , is dat voor Peking makkelijk uit te leggen dat daar anarchie heerst en men geen keuze had. Ken uw geschiedenis! De Tian an Men moordpartij is ook voorafgegaan door vredelievende toenaderingspogingen van de regering .

 • Toran Korshnah

  De politie had veel zachter moeten optreden. Nu hebben ze weer eens de Machtigen gediend, wat erg spijtig is.

 • Ludo Wouters

  Hongkongers moeten nu eisen dat ze aftreedt. Lam heulde mee met Peking en is niet te vertrouwen.