Regerend president IJsland op weg naar klinkende herverkiezing

Regerend president Jóhannesson. (27/06/2020)
AFP Regerend president Jóhannesson. (27/06/2020)
Zoals verwacht boekte de huidige president van IJsland Guðni Jóhannesson (52) zaterdag een klinkende overwinning in de presidentsverkiezingen, met bijna 90 procent van de stemmen. Dat blijkt in de nacht van zaterdag op zondag uit de eerste resultaten.

Het waren nog maar de negende presidentsverkiezingen sinds de onafhankelijkheid van IJsland in 1944. Vaak was er na vier jaar geen tegenkandidaat en kon de zittende president zonder verkiezingen een nieuwe termijn aanvatten.

Uitdager Guðmundur Franklín Jónsson

Dit keer was er met Guðmundur Franklín Jónsson (56) wel een uitdager. Veel kans maakte de voormalige beursmakelaar op Wall Street die later hoteluitbater werd evenwel niet. Hij richtte tien jaar geleden een groen-rechtse partij op, maar dat werd geen succes. In interviews uitte Jónsson zich als bewonderaar van Donald Trump.

De huidige president Jóhannesson heeft een neutraler imago. Hij is populair over de partijgrenzen heen. In zijn eerste termijn als president maakte hij volgens een analyse van publieke omroep RUV het presidentschap weer tot symbool van nationale eenheid. De rol van het staatshoofd in IJsland is dan ook overwegend symbolisch. Wel heeft hij of zij de macht om een veto uit te spreken over wetgeving en die in een referendum aan de bevolking voor te leggen.

Voor zijn verkiezing in 2016 onderwees president Jóhannesson aan de Universiteit van IJsland. Jóhannesson is getrouwd met een Canadese die hij ontmoette tijdens zijn studies in het Britse Oxford. 

De definitieve uitslag wordt zondagmorgen verwacht. IJsland telt 360.000 inwoners, van wie er ruim 252.000 mochten stemmen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Archeologen ontdekken “oudste Viking-nederzetting ooit” op IJsland

Songfestival-sensatie Daði Freyr komt naar Brussel

Grenzen gaan weer open, dit zijn jouw opties per vakantieland (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.