Reddingswerkers zetten zoektocht naar slachtoffers Genua voort, "mogelijk nog 10 tot 20 mensen onder puin"

Photo News
Twee dagen na het instorten van de Morandi-brug in Italië zetten reddingswerkers hun zoektocht naar lichamen en overlevenden voort. Er liggen mogelijk nog tien tot twintig mensen onder het puin. Dat maakte de openbaar aanklager Francesco Cozzi vandaag bekend. 

Dinsdagmiddag stortte de Ponte Morandi in Genua in. De auto's die op dat moment over de brug reden, stortten een vijftigtal meter naar beneden. Het zou gaan om ongeveer 35 voertuigen. Gisteren gewaagde leidend procureur Francesco Cozzi van 42 dodelijke slachtoffers, de plaatselijke autoriteiten houden het bij 38 bevestigde sterfgevallen. Dat getal zal vermoedelijk nog stijgen. 

Snuffelhonden

Hulpdiensten zoeken met man en macht tussen de brokstukken. De brandweer twitterde gisteren dat tijdens de nacht ook snuffelhonden aan het werk zijn geweest. Niettemin deemstert de hoop weg dat er twee dagen na de ramp nog overlevenden zouden zijn.

Momenteel worden ook beelden van de beveiligingscamera's op de brug onderzocht, zo zegt Cozzi. "We willen zo te weten komen hoeveel wagens en trucks er exact over de brug reden toen die instortte. Dat moet ons ook helpen bij het bepalen van het precieze aantal mensen dat bij de ramp betrokken was." Vijftien gewonden liggen intussen in ziekenhuizen, van wie er negen levensgevaarlijk gewond zijn geraakt.

De dodelijke slachtoffers zullen zaterdag een staatsbegrafenis krijgen. Dat wordt meteen ook een dag van nationale rouw in Italië.

Naar schatting 630 geëvacueerde mensen zijn hun woning kwijt, omdat die onder de restanten van de brug staan. Het zou te gevaarlijk zijn om terug te keren.

Het is vooralsnog niet duidelijk wat de oorzaak van de instorting is. De Italiaanse regering richt haar pijlen op de beheerders en exploitanten van de tolweg A10, die te weinig aan onderhoud zouden hebben gedaan. De onderneming Autostrade per l'Italia ontkent dat. Autostrade per l'Italia heeft vandaag ook laten weten dat ziekenwagens voortaan op het hele netwerk geen tol meer zullen moeten betalen. Eerder op de dag had minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini het bedrijf hevig bekritiseerd omdat ook ambulances die belasting moeten betalen.

Ook elders spanning rond bruggen

Ook in andere landen is er nu angst ontstaan rond de staat van bruggen en viaducten. Tengevolge van het ongeval in Italië heeft de Bulgaarse premier Boïko Borissov inmiddels een simultane renovering van alle bruggen in zijn land gevraagd. Niet minder dan 21 bruggen, het merendeel 35 tot 40 jaar geleden gebouwd, zijn volgens de regering in slechte staat.

Photo News
AFP
Photo News
AFP
EPAReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels