Reddingsschip voor Libische kust verlegt werkterrein naar Spanje

AFP
Het schip Open Arms van de Spaanse organisatie Proactiva wil zijn hulpverlening verplaatsen van de Libische kust in de richting van Spanje. "De komende weken zullen we bij de Spaanse maritieme reddingsdienst (Salvamento Marítimo) in de Straat van Gibraltar en op de Alboránzee aansluiten", deelde de ngo vandaag op Facebook mee.

Voor de kust van Zuid-Spanje heerst een noodtoestand. De Open Arms "wil helpen bij de reddingen", zei een woordvoerster.

Daarmee zullen er tijdelijk geen ngo-schepen meer voor de kust van Libië zijn om migranten te redden. Het andere schip van Proactiva, de Astral, ligt in een Spaanse haven, de Aquarius van SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen is in Marseille. De Astral zal echter zo snel als mogelijk naar de Libische kust terugkeren, zei de woordvoerster.

Dit jaar varen bootvluchtelingen uit Afrika meer naar Spanje dan naar Italië. "Wij zijn een dynamische organisatie en varen daarheen waar onze hulp nodig is", aldus de nog woordvoerster van Proactiva.

De Italiaanse regering heeft de Open Arms meermaals de toegang tot een haven geweigerd. Het schip moest daardoor de jongste tijd zeker drie keer naar Spanje uitwijken met geredde bootvluchtelingen, met name naar Barcelona, Mallorca en Algeciras. De Libische kustwacht brengt migranten ondertussen steeds meer terug naar het door burgeroorlog geteisterde land in Noord-Afrika.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leen hanssens

  Dat zijn vakantieschepen, van het ene land naar het andere.

 • Jan Harmsen

  Ze zijn dus gewoon mensen aan het smokkelen. Tijd dat men deze lieden aanpakt.

 • Niko Karavas

  Hopelijk komt dag X snel, dan start de strijd tegen al wat naar links ruikt.

 • patrick vanherberghen

  Spanje zal uiteindelijk ook wel beslissen dat het genoeg geweest is en zijn havens sluiten, maar dan zijn er weer duizenden gelukszoekers méér in Europa die hier echt geen enkele meerwaarde betekenen, wel integendeel! Beter nu dat schip van die mensensmokkelaars aan de ketting leggen, maar ja daar is dan wel politieke moed voor nodig.

 • vandekempen bart

  de zee tussen spanje en marokko is daar maar enkele tientallen km breed. deze ngo kan de immigranten dus perfect in marokko terug afzetten, of is er nu ook al oorlog in marokko? en toch zal je zien dat die ngo taxiferry, ze in spanje zal afzetten.