Reddingsschip Open Arms aangekomen in Spanje: "60 mensen gered, maar het hadden er 270 kunnen zijn"

Migranten aan boord van de Open Arms zwaaien bij aankomst in Barcelona.
AP Migranten aan boord van de Open Arms zwaaien bij aankomst in Barcelona.
Het reddingsschip van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms is met zestig vluchtelingen aan boord in de haven van Barcelona gearriveerd. Oscar Camps, de oprichter van de ngo, betreurt dat het schip dit weekend ruim tweehonderd migranten niet kon oppikken, terwijl het de lange tocht maakte naar Spanje omdat het in Italië niet mocht aanmeren.

Het schip had de vluchtelingen zaterdag in de Middellandse Zee op een dertigtal kilometer voor de Libische kust opgepikt. Italië en Malta hadden al onmiddellijk duidelijk gemaakt dat het schip niet welkom was. De Spaanse regering verklaarde zich daarop bereid de vluchtelingen op te nemen.

De migranten uit veertien landen, onder hen vijf vrouwen en vijf minderjarigen, zullen in Barcelona eerst medisch onderzocht en vervolgens geregistreerd worden.

Ruim tweehonderd mensen niet gered

"Wat een aangenaam gevoel om terug thuis te zijn", schreef oprichter Oscar Camps vandaag op Twitter. Camps beklaagde zich echter dat zijn organisatie in het weekend meer vluchtelingen op zee had kunnen redden, waarvan 63 inmiddels verdronken zijn. Maar omwille van de Italiaanse blokkade en de lange vaartocht naar Spanje werd dat verhinderd. "We hebben slechts 60 mensen aan boord, maar hadden er echter meer dan 270 kunnen redden", postte hij.

Italiaanse blokkade

De nieuwe Italiaanse regering heeft de laatste tijd verschillende reddingsschepen de toegang tot haar havens geweigerd. Dat overkwam ook de Aquarius van Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterranée, en de Lifeline van de Duitse organisatie Mission Lifeline. Beide schepen waren dagenlang op zee geblokkeerd. De Aquarius mocht na een zwerftocht midden juni naar Spanje; de Lifeline na een lange wachttijd naar Malta. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diane colman

  Bravo aan Italie die duidelijke signalen geeft "stop met Afrikaanse asielzoekers binnen te laten...De Afrikanen zouden moeten stoppen met hun kroostrijke gezinnen om ze dan uit te sturen naar Europa in de hoop dat ze dan wat geld sturen naar hun ouders.

 • Don Tessers

  De Spaanse regering had het beleid van Italië moeten overnemen. Nu krijgt Merkel door de houding van Spanje een extra Joker. En geen enkele Europese burger moet dat wijf nog iets gunnen dan alleen een Neurenberg 2.0

 • mario de clercq

  30 mijl gaan oppikken van de Noord-Afrikaanse kust zegt genoeg denk ik om vervolgens naar Spanje te varen . zijn er geen haven in noord afrika ofzo ?

 • gilberte Vergaelen

  Bravo voor Italië dat ee daar geen schepen meer toelaten. Zijn er nog landen die volgen?

 • Renaat Moerman

  Bij aankomst aan de ketting leggen.