Reddingsschip met 33 migranten geweigerd door Italië en Malta

Archiefbeeld van het schip Sea Watch 3.
REUTERS Archiefbeeld van het schip Sea Watch 3.
Een reddingsschip met 33 migranten aan boord is geweigerd door Italië en Malta. Het schip Sea Watch 3 van een Duitse hulporganisatie, die onder Nederlandse vlag vaart, wacht momenteel nog op zee op een haven waarin het wel aan mag leggen.

Het schip Sea Watch 3 redde zaterdag aan de Libische kust 33 migranten, onder wie vier vrouwen en zes kinderen, toen ze in moeilijkheden kwamen bij de gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee. Ze komen uit onder andere Nigeria, Libië en Ivoorkust.

“Er is tot nu toe geen enkel land bereid om de mensen een veilig onderkomen aan te bieden”, vertelde Sea Watch-woordvoerder Ruben Neugebauer aan persbureau AFP. Verzoeken om het schip onder Nederlandse vlag te ontvangen, zijn naar verschillende landen verstuurd.

Onder andere Italië en Malta hebben al het schip de toegang geweigerd. Hun regeringen zeggen dat ze een “onredelijk hoge last” moeten dragen door de opvang van migranten uit Afrika.

Weersomstandigheden verslechteren

“We zullen er alles aan proberen doen om voor Kerstmis ergens veilig aan te meren, want dan gaan de weersomstandigheden verslechteren. We dringen er bij de Europese staten op aan om binnen 24 uur een oplossing te vinden”, zei Neugebauer nog.

Eerder vandaag had Spanje zich bereid verklaard om meer dan driehonderd migranten op te vangen. Ze werden gered op de Middellandse Zee door de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms. Italië en Malta hadden geweigerd de migranten van boord te laten gaan. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Boutsen

  Waar zijn ze nu de gutmenschen (Bervoets?) die deze migranten gaan in huis nemen en onderhouden? Roepen en betogen maar zelf één eurocent uitgeven voor deze economische gelukszoekers is er steeds teveel aan. Daar moet de Vlaamse belastingbetaler maar voor opdraaien.

 • Tony Van De Perre

  Kunnen ze die niet gewoon terug in Libie afzetten?

 • Klaus Van Damme

  In de haven van Antwerpen zullen ze wel mogen aanleggen. Hoog tijd dat alle landen aan de kusten van Europa zo reageren. Dat zijn er al een groot deel die we op deze manier buiten houden.

 • Peter Nulens

  Probeer eens een Libische haven!

 • Frank Van den Bulck

  En ze blijven maar komen. Heb steeds sterker de indruk dat heel deze situatie georchestreerd is. Maar wie of wat zit daar achter ? Een ding is zeker, dit kan zo niet verder. Wij zijn toch het OCMW van de wereld niet.