Reddingsdrama Frankrijk: “Zwemvesten werden drie redders fataal”

De gekapseisde reddingsboot op de rotsen bij Les Sables-d'Olonne.
REUTERS De gekapseisde reddingsboot op de rotsen bij Les Sables-d'Olonne.
De drie mannen die gisteren bij een drama met een Franse reddingsboot zijn omgekomen, zaten vermoedelijk door hun reddingsvest als ratten in de val toen hun boot op zijn kop, vol water en onbestuurbaar ronddreef op de huizenhoge golven. Dat stelt de Franse kustwacht. De vier overlevenden hebben vandaag een eerbetoon gebracht aan hun overleden collega's.

“Waarom hadden zij verdomme niet ook een beschermengel op hun schouder zoals wij”, verklaarde een van de vier redders met een mengeling van woede en verdriet tegenover Franse media. Amper 24 uur nadat de reddingsboot SNS 061 Jack Morisseau in een vliegende storm uitrukte voor een vissersboot in de problemen, blikte hij met een van zijn maten terug op het drama dat hun drie vrienden Yann (55), Alain (51) en Dimitri (28) fataal werd. 

Ruiten verbrijzeld

De reddingsboot vertrok gistermorgen omstreeks 11 uur uit de haven van Les Sables-d’Olonne. De Franse westkust werd op dat moment gegeseld door een zeer zware storm genaamd Miguel. Nadat de SNS 061 tevergeefs had gezocht naar de vissersboot, waarvan alleen wrakstukken en een reddingsvlot werden gevonden, sloeg het noodlot toe.  

De 
problemen begonnen toen een zes meter hoge muur van water de ruiten van de reddingsboot verbrijzelde. De klap en de kracht van het binnenstromende water drukten de zeven bemanningsleden van hun plaats, vertelde redder David. “Terwijl het zeewater zich een weg zocht door onze boot, probeerden we allemaal onze positie weer in te nemen. Tevergeefs want even later bleek dat de boot onbestuurbaar was. Het zeewater had de motor en de elektrische circuits lam gelegd.”

Weg gekatapulteerd 

Daarna ging het allemaal heel snel. Woeste golven breken op de ronddobberende reddingsboot, die steeds verder begint over te hellen. “We begonnen met zijn allen als een gek te hozen in een poging het zeewater uit de boot te krijgen. Even later werden we bedolven onder een reusachtige golf die de boot deed kapseizen. Dat ging met zo'n snelheid dat vier van ons uit de stuurhut werden gekatapulteerd. Eenmaal weer boven water, zagen we dat Yann, Alain en Dimitri nergens te bekennen waren. We wilden terug naar onze boot gaan om hen te redden maar hadden nauwelijks kracht meer”, verklaarde David met trillende stem.

Zijn drie collega's en hij hadden het geluk dat ze zich op slechts 200 meter uit de kust bevonden. Geholpen door brandweerlieden die vanuit een helikopter te water waren gelaten, wisten ze zwemmend de rotskust te bereiken. Daar spoelde later ook de reddingsboot aan met daarin de lichamen van hun drie vrienden. 

Reddingsvesten

“Hun reddingsvesten waren opgeblazen. Daardoor plakten ze als het ware tegen het plafond van de stuurhut toen de boot ondersteboven in de golven dreef”, verklaarde voorzitter Xavier de la Gorce van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum.   

Volgens hem zou de reddingsboot zichzelf tot tweemaal toe weer hebben weten op te richten maar lukte dat de derde keer niet meer door de grote hoeveelheid water aan boord. De SNS 061 Jack Morisseau was een reserveboot gebouwd in 1986. Een nieuwer exemplaar was uitgerekend gisteren niet beschikbaar wegens een onderhoudsbeurt. 

De Franse zeevaartpolitie is een onderzoek begonnen naar het drama met de reddingsboot. De resultaten daarvan worden binnenkort verwacht. 

Visser

De zeven redders kenden de visser voor wie ze gisteren uitrukten. Van de 59-jarige man afkomstig van het eiland Oléron ontbreekt elk spoor. De zoekactie naar hem is vanmiddag gestopt. Volgens de autoriteiten was er geen enkele hoop meer dat hij levend zou worden gevonden.

De vier reddingswerkers van de SNS 061 Jack Morisseau verwijten de visser niks. De burgemeester van Les Sables-d’Olonne deed dat gisteren wel. Hij noemde het ‘onbegrijpelijk’ dat  de vissersboot was uitgevaren terwijl code Oranje gold voor het departement.   

De vier overlevenden achten de reserveboot evenmin verantwoordelijk voor de dood van hun drie kameraden. “Alles aan boord is gegaan zoals het moest gaan”, zei redder Christophe berustend in het lot verbonden aan reddingswerk op zee.

Macron

De Franse president Emmanuel Macron prees de drie omgekomen reddingswerkers vanmiddag voor hun moed. “Ik heb besloten om hen postuum te benoemen tot ridder in de Nationale orde van het Legioen van Eer”, liet hij op Twitter weten. De ridderorde is de hoogste en belangrijkste onderscheiding in Frankrijk. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Dedenker

  Er wordt altijd aangeraden in elke veiligheidscursus en basic safety on ships om geen life-jacket te dragen in binnen ruimtes precies om deze reden en omdat je moeilijker weg komt eens de vest door zeewater automatisch opgeblazen is. Zelfs op vliegtuigen geldt deze regel om een evacuatie vlot te laten verlopen.

 • Erwin Vandriessche

  Het wordt veelal vergeten dat redders ook een enorm risico lopen , op gevaar van eigen leven, om andere te helpen en te redden. En die visser had beter moeten weten bij zo'n aangekondigde storm, doch het is te laat, met "wat als" zullen die mensen ook niet meer tot leven komen.

 • Chris Stuckens

  Wat ook de oorzaak mag zijn, zwemvest of niet. Het zijn moedige vrijwilligers die erop uit zijn gevaren om een visser in nood te helpen en de zee is hun fataal geworden. Het enige dat hier telt is RESPECT en medeleven ! R.I.P.

 • chris Tophe

  De zee is mooi en meedogenloos terzelfdertijd...

 • Stella Birkenbrau

  Beetje respect zou op z'n plaats zijn, wat jij zoal vindt zal ons óók worst wezen, daar zijn wij niks mee