Redder van zeven gijzelaars al-Qaida wacht nog steeds op beloning

Vijf van de gijzelaars in 2013.
AFP Vijf van de gijzelaars in 2013.
De Franse Jean-Marc Gadoullet (53) bevrijdde tussen 2011 en 2013 zeven gijzelaars van al-Qaida in Mali. Hij wacht nog steeds op betaling door de bedrijven waarvoor de gijzelaars werkten en spant nu een rechtszaak aan.

Als oud-militair werd Jean-Marc Gadoullet in 2010 door de Franse regering naar Mali gestuurd om te onderhandelen met gijzelnemer Abou Zeid van al-Qaida. In september van dat jaar waren namelijk zeven mensen (vijf Fransen en twee Toeareg) gegijzeld die betrokken waren bij het winnen van uranium in Arlit, Nigeria. Voor zijn gevaarlijke werk zou Gadoullet betaald worden door de bedrijven waarvoor de gijzelaars werkten, Areva en Vinci. Hij wacht echter nog steeds op zijn geld.

Beloond
In 2011 bevrijdde Gadoullet drie mensen. In 2014 kwamen de overige vier dankzij hem vrij. Aan radiostation RTL vertelt Gadoullet: "Ik vind het niet normaal om nu een procedure te moeten starten, terwijl ik zonder enige schriftelijke afspraak naar Abou Zeid ben gegaan. Zij zijn een verplichting aangegaan zodat ik zou onderhandelen. Ik moet beloond worden voor wat ik gedaan heb, niet meer en niet minder."

Wanneer het proces tegen Areva en Vinci precies gaat spelen is nog niet bekend. Beide bedrijven wilden niet reageren op de kwestie.


Otages du Niger : le négociateur raconte les... door leparisien