Recordvangst crystal meth in Rotterdam ter waarde van honderden miljoenen

Crystal meth vondst
Politie.nl Crystal meth vondst
De politie heeft in een verborgen ruimte in een bedrijfspand in het Nederlandse Rotterdam 2.500 kilo methamfetamine of ‘crystal meth’ aangetroffen. De drugs hebben een straatwaarde van honderden miljoenen euro’s. In Europa is niet eerder zo’n grote hoeveelheid methamfetamine aangetroffen, zo meldde de politie vandaag.

De politie was vorige week na uitvoerig onderzoek het bedrijfspand in Rotterdam binnengegaan. De agenten stelden vast dat de binnenmaat van de bovenverdieping van het pand kleiner was dan de buitenmaat. Bij nader onderzoek bleek dat er over de breedte van het pand een muur was gemetseld met daarachter een verborgen ruimte. Daarin lag een groot aantal tassen met daarin methamfetamine verpakt.

De lading is intussen vernietigd in een oven.

Crystal meth vondst
politie.nl Crystal meth vondst

Chemicaliën

De vondst van de recordhoeveelheid methamfetamine was voor de politie aanleiding om een loods in Utrecht te doorzoeken. Hier werd 17.500 liter aan chemicaliën aangetroffen. Die was geschikt voor het wassen van cocaïne en de productie van synthetische drugs. Ook vond de politie uitgeholde stenen. De politie vermoedt dat die werden gebruikt voor het smokkelen van verdovende middelen. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.

De productie van crystal meth is ‘booming’ in Nederland en België. Er worden steeds meer labs opgerold en vangsten gedaan. Nederland is volgens de politie uitermate geschikt voor de productie van synthetische drugs vanwege de havens van Rotterdam en Amsterdam. Daarnaast is het een lucratieve handel. Crystal meth brengt meer op dan coke. De politie schat de marktprijs nu op 100 euro per gram. Wel daalt de prijs, zegt drugsonderzoeker Ton Nabben. “Een gram deed 150 euro en het laatste jaar nog maar 80 tot 100 euro. Dat duidt op een grotere beschikbaarheid”

De drugs kregen wereldwijde bekendheid door de Amerikaanse serie Breaking Bad, waarin een door problemen geteisterde scheikundeleraar zich toelegt op de productie van crystal meth.

De drugs lag in een verborgen ruimte
Politie De drugs lag in een verborgen ruimte

Mexicanen

Begin juni werd in een verlaten varkensboerderij in Wuustwezel een tientallen meters lang laboratorium voor crystal meth gevonden. Er werd ook zo’n vier kilo van de zeer verslavende en verwoestende seksdrug gevonden.

In de varkensboerderij waren bovendien zeven mannen aan het werk. Twee Nederlanders van 40 en 36 jaar, een 62-jarige Belg, drie Mexicanen van 54, 28 en 26 jaar en een 55-jarige Colombiaan. Ze zijn gearresteerd.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Febe Chapin

  Dat zijn heel wat geredde levens.

 • Tom Der Kinderen

  Iedere opgepakte dealer of fabricator hiervan levenslang zonder uitzondering. Dit gaat miljoenen levens verwoesten.

 • Johan Van Biesen

  Dat kost amper 10€ per gram, geen 100...Waar halen jullie dat, bij de juwelier?

 • Stefanie, Fanny Verhuysen

  Ik heb nog nooit een binnenmaat gezien die groter was dan de buitenmaat beste 'speurders.

 • Dirk Pieters

  Het word de hoogste tijd dat er ongelooflijk zware straffen op drugssmokkel komen.