Recorddrugsvangst van bijna miljard euro in haven Uruguay: 6 ton cocaïne in beslag genomen

Bovenstaande foto van de megavangst van 4418 kilogram cocaïne werd vrijgegeven door de Uruguayaanse marine (27.12.209).
AFP Bovenstaande foto van de megavangst van 4418 kilogram cocaïne werd vrijgegeven door de Uruguayaanse marine (27.12.209).
De Uruguayaanse marine heeft vrijdag 6 ton cocaïne in beslag genomen in de haven van hoofdstad Montevideo. De vangst is een absoluut record. Het Zuid-Amerikaanse land is in toenemende mate een knooppunt voor drugstransporten naar Europa, waaronder Antwerpen. De drugs hebben een straatwaarde van 1 miljard dollar (895 miljoen euro). 

Het gaat om twee partijen cocaïne. In de haven van Montevideo trof de politie 4,4 ton cocaïne aan in vier containers met sojameel, bestemd voor Lome, de hoofdstad van het Afrikaanse land Togo. Marine- en douanebeambten kwamen de drugs op het spoor nadat een beeldscan van de eerste container onregelmatigheden aan het licht bracht. 

De sojameel en cocaïne waren dinsdag ingeladen op een boerderij in het zuidwesten van Uruguay. Ook daar heeft de politie inmiddels een inval gedaan, waar nog eens 1,5  cocaïne is aangetroffen. Dagblad El País de Uruguay meldt dat er vier arrestaties zijn verricht. De Uruguayaanse marine spreekt in een verklaring van “het toebrengen van de grootste slag tegen de drugshandel in de geschiedenis van ons land”. 

De eigenaar van het sojabedrijf en de chauffeurs die de containers naar de haven van Montevideo brachten, zijn inmiddels ook verhoord. 

De pakketjes vol met 'sojabonen’ met bestemming Antwerpen, werden in Hamburg in beslag genomen en vernietigd.
EPA De pakketjes vol met 'sojabonen’ met bestemming Antwerpen, werden in Hamburg in beslag genomen en vernietigd.

‘Sojabonen’ voor Antwerpen

Het is niet de eerste keer dat internationale drugstransporten aan de haven van Montevideo en sojahandel worden gelinkt. Eind juli werd 4,5 ton cocaïne in de haven van Hamburg in beslag genomen, met een straatwaarde van ruim een miljard euro. Die vracht (4.200 pakketjes verstopt in 211 sporttassen) was eveneens afkomstig uit Uruguay en gedeclareerd als sojabonen met bestemming Antwerpen.

20 November werd in de haven van Montevideo ook al een container aangetroffen met in totaal meer dan drie ton cocaïne, met een geraamde straatwaarde van “bijna 700.000 euro” volgens de Uruguayaanse douane. 

Eerder dit jaar, in mei, vertrok een privéjet met 603 kilo cocaïne aan boord van het internationale vliegveld van Montevideo naar Frankrijk. Daar werd de jet aan de ketting gelegd dankzij een gezamenlijke operatie van de Amerikaanse antinarcoticabrigade DEA en Europol, aldus dagblad Le Parisien. 

Colombia, Peru en Bolivia worden gezien als de belangrijkste producenten van cocabladeren, waarmee cocaïne kan worden gemaakt. Drugshandelaren zoeken steeds nieuwe routes, waaronder Argentinië, Brazilië en Uruguay, om hun waar naar de belangrijkste afzetmarkten zoals Europa en de VS te verschepen. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • rik pieters

    Ik heb de indruk dat de cartels expres grote vangsten laten vangen, om dan andere wegen te bewandelen. Gewoon alles toelaten, de prijs zakt en plots verdienen ze er niks meer aan.

  • Jan Hendrickx

    Wie koopt al die rottigheid ?Zwaardere straffen voor gebruikers zal al veel verhelpen .

  • micha de graaf

    Dus 3000 kg voor 700000 euro. Das 230 euro per kg. Goeie prijzen daar ;)