Recordaantal vrouwen in Mexico vermoord

Duizenden vrouwen betoogden op 8 maart tegen het toenemend geweld tegen vrouwen in Guadalajara, Mexico.
EPA Duizenden vrouwen betoogden op 8 maart tegen het toenemend geweld tegen vrouwen in Guadalajara, Mexico.
In Mexico werden in april maar liefst 337 vrouwen vermoord. Dat maakte het openbare veiligheidsbureau van het land maandag bekend. Sinds in 2015 werd gestart met het bijhouden van de statistieken hierover, zijn in een maand tijd nog nooit zoveel vrouwen door een misdrijf om het leven gekomen. Opvallend is dat het totale aantal gepleegde moorden in april met bijna 2 procent is afgenomen ten opzichte van de maand daarvoor.

In Mexico-Stad gingen op 8 maart, Internationale Vrouwendag, tienduizenden vrouwen de straat op om te demonstreren tegen het toenemende geweld tegen hen. Ook was er een aantal bijzonder brute vrouwenmoorden in het land die voor veel verontwaardiging zorgden.

Mexicaanse en internationale organisaties waarschuwden voor een verdere toename van geweld tegen vrouwen toen de regering sinds eind maart mensen vroeg thuis te blijven vanwege de coronapandemie. De jongste cijfers lijken een indicatie dat die vrees terecht is.

Vorig jaar werden in het Noord-Amerikaanse land ongeveer 3.800 vrouwen vermoord. In de eerste vier maanden van dit jaar is het aantal vermoorde vrouwen met 7,9 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.