Recordaantal migranten stroomt Hongarije binnen

Een recordaantal van ruim tweeduizend migranten is gisteren via de Servische grens Hongarije binnengekomen. Dat meldt persbureau AFP.

Gisteren bleek al dat duizenden uitgeputte migranten uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika in het weekeinde te voet vanuit Macedonië Servië waren binnengestroomd, op doorreis naar de Europese Unie.

Over een paar dagen moet op de grens tussen Hongarije en Servië de bouw van het omstreden hek klaar zijn. Dat vier meter hoge hek moet voorkomen dat er nog meer migranten vanuit Servië naar Hongarije gaan.

Sinds het begin van het jaar zijn meer dan honderdduizend vluchtelingen het land binnengekomen. Twee keer zo veel als in heel 2014. Hongarije ligt op de route die veel Syriërs tegenwoordig kiezen om hun einddoel te bereiken: ze reizen via Turkije, Griekenland en de Balkan naar de Hongaarse grens. Eenmaal daar aangekomen is het relatief makkelijk om in West-Europa te komen, aangezien Hongarije lid is van de Schengenzone met zijn open grenzen.

AFP

"Vernederende manier"

Hongarije heeft de Europese Unie om meer geld voor de bescherming van grensen gevraagd. "De Europese Unie verdeelt de fondsen voor grensbescherming op een vernederende manier", zegt de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orbán in een interview. "Oud-lidstaten hebben het geld van nieuwe leden gejat."