Recordaantal Hongkongers uit angst al vroeg naar de stembus

AFP
Om 22.30 uur plaatselijke tijd zijn in Hongkong de stembureaus voor de lokale verkiezingen dichtgegaan. De opkomst bij de lokale verkiezingen in de Chinese stadstaat heeft met 71% de records verbroken. Dat meldt de kiescommissie. De verkiezingen gelden als een belangrijke graadmeter van de stemming in de stad, waar er de voorbije maanden protesten waren tegen de regering en bij uitbreiding China.

Hiermee is het record van de lokale verkiezingen in 2015, dan toen ook al een record was, gebroken. Vier jaar eerder daagde in totaal 47,01 procent van de stemgerechtigden op. Toen trokken 1,467 miljoen van de zowat 3,1 miljoen stemgerechtigde Hongkongers op de verkiezingsdag naar de stembus, nu waren dat er op 2,94 miljoen op 4,13 miljoen stemgerechtigden.

De districtsraden waarvoor zondag gestemd kan worden, beschikken amper over macht. Maar omdat het de jongste tijd tot steeds gewelddadigere botsingen tussen de politie en radicale betogers kwam, overstijgt deze verkiezing het lokale belang. De protesten in Hongkong zijn tegen de regering gericht, tegen het als brutaal beschouwde politieoptreden en tegen de groeiende invloed van de communistische leiding in Peking in de voormalige Britse kroonkolonie. Hongkong wordt volgens het principe “één land, twee systemen” autonoom bestuurd onder de soevereiniteit van China.

Bij de verkiezingen van zondag kunnen 4,1 miljoen stemgerechtigde Hongkongers over 452 districtsraadzetels in de achttien districten beslissen. Er zijn meer dan duizend kandidaten. Het merendeel van deze zetels wordt nu nog bezet door pro-Peking politici. “De verkiezingen zijn een volksraadpleging van de zwijgende meerderheid van de Hongkongers over de vraag of ze nog achter de protesten staan”, zei professor Willy Lam van de universiteit van Hongkong vrijdag.

Volgens Carrie Lam, bestuursvoorzitter van Hongkong, wordt driekwart van de zetels in de achttien districtsraden momenteel door regeringsgetrouwe pro-Peking-aanhangers bezet. Slechts elke vierde zetel is voor het prodemocratische kamp. “Als de democraten dicht bij de 50 procent komen, zou dat een reusachtig succes zijn”, zei Lam.

AFP

De regering van Carrie Lam liet eerder weten dat de verkiezingen kunnen worden afgeblazen als er protesten of rellen uitbreken. Lam ging zelf ook al vroeg naar de stembus en riep de bevolking op om ook hun stem uit te brengen. Tot dusver verloopt alles rustig in Hongkong, wel is er veel politie op de been aan de meer dan 600 stembureaus.

“Sommige mensen zijn bang dat de verkiezingen worden gestopt door onvoorspelbare zaken, zoals protesten”, zegt de 45-jarige Kevin Lai, die al vroeg in de rij stond om te gaan stemmen. Vroege stemmers vrezen dat het later op de dag niet meer mogelijk is om te stemmen door protesten of rellen. Andere stemmers zijn vroeg naar de stembus gegaan omdat ze verwachten dat het druk wordt.

EPA

Protesten

Een aantal kandidaten staat bekend als leden van de protestbeweging. De leider van de demonstraties in 2014, Joshua Wong, wilde ook meedoen als kandidaat, maar hij werd geweigerd door de kiescommissie. Wong heeft een aantal maanden in de gevangenis gezeten vanwege zijn rol bij de anti-regeringsdemonstraties in 2014.

De protesten in Hongkong zijn tegen de regering gericht en tegen de groeiende invloed van Peking. Sinds de teruggave aan China in 1997 wordt Hongkong volgens het principe ‘één land, twee systemen’ autonoom bestuurd onder de soevereiniteit van China. Anders dan in de rest van China hebben de 7 miljoen inwoners van Hongkong recht van vergadering, vrijheid van meningsuiting en andere rechten. Hun vrees is dat die vrijheden steeds meer ingeperkt zullen worden.

De telling van de stemmen begint meteen na de sluiting van de stembureaus om 22.30 uur plaatselijke tijd (15.30 uur). De eerste uitslagen worden in de nacht van zondag op maandag verwacht. 

EPA
Mensen staan in de rij om hun stem uit te brengen.
REUTERS Mensen staan in de rij om hun stem uit te brengen.
AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.