Recordaantal bedrijven trekken naar Nederland door brexit

De Nederlandse hoofdstad, Amsterdam.
thinkstock De Nederlandse hoofdstad, Amsterdam.
Nederland heeft vorig jaar een recordaantal van 397 internationale ondernemingen aangetrokken. Achtenzeventig daarvan deden dat wegens de brexit en ook dat is een record. Dat meldde de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) woensdag.

Sinds het brexit-referendum in 2016 kozen 140 ondernemingen vanwege het Britse vertrek uit de Europese Unie voor Nederland. Die ondernemingen verwachten in de eerste drie jaar meer dan 4.200 banen te creëren en 375 miljoen euro te investeren.

Nederland is vooral populair onder bedrijven in de zakelijke dienstverlening als Fintech, IT en de mediabranche. Ook gezondheidsbedrijven zien Nederland als goed vestigingsland, onder meer vanwege de komst van het Europees Medicijnagentschap (EMA), dat vanuit Londen naar Amsterdam verhuisde.

“Brexit-bedrijven”

Onder “brexit-bedrijven” vallen Britse ondernemingen die verhuizen of uitbreiden naar Nederland om toegang te houden tot de markt en internationale bedrijven die het Europese hoofdkwartier of een specifieke afdeling uit het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Het gaat ook om bedrijven die eerst overwogen om (deels) te verhuizen of uit te breiden naar het Verenigd Koninkrijk, maar wegens de brexit uitwijken.

Alle 397 bedrijven tezamen die vorig jaar voor Nederland kozen, verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro te investeren, aldus de NFIA.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bruno Boghe

  In België gaan bedrijven enkel failliet, ze worden hier lekker extra belast , en eens de UK alles op pootjes heeft gezet , gaan die bedrijven snel terug gaan wees daar maar zeker van

 • Walter Van Criekinge

  Wat zou je anders verwachten, elke volwassen Nederlander spreekt Engels, en zelfs zeer goed.

 • Michel Jacobs

  En den Belgiek? Hoeveel bedrijven heeft den Belgiek aangetrokken? We liggen het dichtst bij Engeland hé! Met zes regeringen,honderden intercommunales,drie taalgemeenschappen , gewesten, provincies én het zandmanneke, moeten we toch minstens het dubbele hebben binnengehaald, nee? Hoezo nee?

 • Herman De Roover

  dank zij ons goede beleid ….daarom Vlaanderen bij Nederland,de Walen bij Frankrijk en Brussel??? tja...Europa,die gooien toch mee geld!

 • Michel Van der Hoydowch

  Annexeer Vlaanderen of Belgie bij Nederland ,dat zijn bekwame harde werkers .