Record: bijna 100.000 Britten vragen Iers paspoort aan

Een recordaantal Britten heeft een Iers paspoort aangevraagd.
Getty Images/iStockphoto Een recordaantal Britten heeft een Iers paspoort aangevraagd.
Een recordaantal Britten heeft zijn lidmaatschap van de Europese Unie zeker gesteld door een Iers paspoort aan te vragen. Bijna 100.000 Britten vroegen de nationaliteit aan van het buurland. Vorig jaar waren dat er 81.000 en in het jaar dat de Britten voor de brexit stemden 46.000, meldt de krant The Guardian.

Iedereen die is geboren in de Ierse republiek of in Noord-Ierland, of die Ierse ouders of grootouders heeft, kan een Iers paspoort aanvragen. Dat geldt voor circa 6 miljoen Britten, die er twee nationaliteiten op mogen nahouden.

Op 29 maart 2019, om middernacht, zouden de Britten officieel uit de Europese Unie moeten stappen. Het Britse parlement zal in de week van 14 januari stemmen over het brexitakkoord. Het blijft echter koffiedik kijken of de deal die May sloot met Europa de goedkeuring zal krijgen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • William Bonny

    Awel, dat is toch een goede zaak. Diegene die niet akkoord zijn met de Brixet. Dat ze een nieuwe paspoort van een ander land aanvragen en Brittannië verlaten voor betere oorden???. In de omgekeerde richting zijn er wel veel meer moslims, die andere paspoorten aanvragen of met 1 moslim+Europees paspoort hier rondlopen!!!. Wat is het probleem????.