Record aantal gevallen van mazelen in VS

Een waarschuwingsbrief in Rockland in de staat New York: “Als je jonger bent dan 18 jaar en niet gevaccineerd bent tegen mazelen, mag je geen openbare plaatsen betreden tot en met 27 april of tot je bent gevaccineerd voor mazelen, bof en rubella”.
AP Een waarschuwingsbrief in Rockland in de staat New York: “Als je jonger bent dan 18 jaar en niet gevaccineerd bent tegen mazelen, mag je geen openbare plaatsen betreden tot en met 27 april of tot je bent gevaccineerd voor mazelen, bof en rubella”.
Sinds begin dit jaar werden in de Verenigde Staten al 695 gevallen van de mazelen geregistreerd. De ziekte kent daarmee haar ergste heropleving sinds ze in 2000 officieel als uitgeroeid werd verklaard, meldt het CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Volgens het centrum zijn de deelstaten New York en Washington het zwaarst getroffen. Het vorige record dateert van 2014, toen op een heel jaar tijd 667 gevallen werden geregistreerd.

De Verenigde Staten kennen een actieve antivaccinatiebeweging. Heel wat ouders weigeren om hun kinderen te laten vaccineren, om religieuze redenen maar ook omdat ze het nut ervan in twijfel trekken of vrezen voor de nadelige bijwerkingen.

De autoriteiten proberen tegen die tendens in te gaan door het belang van vaccinatie bij kinderen te benadrukken. “Vaccins tegen mazelen behoren tot de meest onderzochte medische producten en hun onschadelijkheid is al jaren geleden vastgesteld”, verklaarde de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar in een communiqué. Hij kondigde voor volgende week een grootschalige nationale campagne aan. Die moet de boodschap dat de vaccins veilig en efficiënt zijn, nog extra in de verf zetten.

De mazelen zijn momenteel wereldwijd aan een sterke opmars bezig, ook in Europa. Dat is een gevaarlijke evolutie want de ziekte is zeer besmettelijk en kan ernstige of zelfs dodelijke complicaties veroorzaken, zoals hersenontsteking, longontsteking en verlies van gezichtsvermogen. De Verenigde Staten bleven tot hiertoe gespaard van dodelijke slachtoffers, maar in Oekraïne - het ergst getroffen land van Europa - vielen wel al 11 doden te betreuren. Daar liepen sinds begin dit jaar al meer dan 30.000 mensen de ziekte op.




3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Bonacasa

    Zie hier het land dat het lichtend voorbeeld wil zijn voor de hele wereld. De pestkop die het schoolplein terroriseert maar 's nachts nog zijn bed onderplast.

  • Liza Robyn

    Daar gaan we weer, wat een drama

  • Jürgen Mouton

    De mazelen is een onschuldige kinderziekte. Als een kind lichamelijk in orde is, is het niet erger dan een verkoudheid. De medische industrie wil je natuurlijk anders doen geloven. De rotzooi in vaccinaties kost niets, maar ze rekenen aan ons wel de volle pot. Trouwens, het zijn gevaccineerde kinderen die de ziekte doorgeven, niet de ongevaccineerde kinderen...