Reclassering Nederland gaat gevaarlijke criminelen weigeren

Foto ter illustratie
ANP Foto ter illustratie
Reclassering Nederland voert een speciaal regime in voor extreem onverbeterlijke en gevaarlijke verdachten en veroordeelden. In sommige gevallen vormen zij zo’n groot risico dat de reclassering besluit ze te weigeren.

Dat is in de geschiedenis van de Reclassering Nederland nog nooit vertoond, zegt algemeen directeur Johan Bac. Het nieuwe regime wordt ingevoerd voor een groep beroepscriminelen die een groot veiligheidsrisico vormt. Bac benadrukt dat het gaat om een “zeer kleine groep” van 150 cliënten onder de 70.000 waar de reclassering jaarlijks bij betrokken is.

Maar deze kleine groep wordt wel verantwoordelijk gehouden voor ernstige delicten, zoals liquidaties, die in een aantal gevallen al op zeer jonge leeftijd worden gepleegd. Het gaat om gewelddadige verdachten en veroordeelden, maar ook criminelen die zelf gevaar lopen, bijvoorbeeld omdat ze op een dodenlijst staan.

Gevaar voor medewerkers

Normaal reclasseringstoezicht blijkt bij hen niet te werken en gevaren op te leveren voor medewerkers. Daarom werken zij bij het toezicht voortaan altijd in duo’s, vinden meldgesprekken zoveel mogelijk plaats op extra beveiligde locaties en richt het werk zich nadrukkelijker op ‘beheersing en controle’, in plaats van op begeleiding en hulp. 

In uitzonderlijke gevallen wordt besloten dat begeleiding onmogelijk is. Dan wordt samen met politie, justitie en gevangeniswezen gekeken wat er moet gebeuren. Zo kan het zijn dat cliënten die eigenlijk op vrije voeten zouden moeten zijn, worden terugverwezen naar de gevangenis of langer in detentie moeten blijven. Daar kan dan wel al worden begonnen met een aangepast reclasseringstraject.

Er is al langer een vergelijkbaar specialistisch team om terreurverdachten te begeleiden. De aanpak van dit ‘TER-team’ wordt nu dus breder toegepast. Ook bij extreem verwarde cliënten kan worden gekozen voor een aanpak waarbij extra veiligheidsmaatregelen zijn ingebouwd. Reclassering Nederland heeft een jaar gewerkt om dit regime van de grond te tillen. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tamzin Andersen

    Ze doen precies of ze zich moeten verontschuldigen omdat ze gevaarlijke en onverbeterlijke criminelen misschien langer in de cel moeten houden. Dat zouden ze hier ook eens mogen overwegen. Mensen die een gevaar zijn voor anderen moeten uit de maatschappij weggehouden worden.

  • Edmond Dillien

    Daar gaat de politiek in België binnen ong. 3 legislaturen ook een beslissing moeten in nemen, langer gaan ze het niet kunnen uitstellen.

  • Lotte Mertens

    Toch geen probleem?dan komen ze maar naar Belgie..hier zijn zelfs de grootste en gevaarlijkste criminelen welkom en worden met open portefeuille ontvangen.