Reclamebureau kreeg van vertrouweling Zuid-Afrikaanse president opdracht "racisme op te poken"

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.
reuters De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.
De campagne die het bekende Britse pr-bedrijf Bell Pottinger (BP) had uitgewerkt in opdracht van de rijke Indiase zakenfamilie Gupta, die dicht bij de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma staat, komt ze duur te staan. Bedoeling van de campagne was "raciale spanningen op te poken", en zo de aandacht af te leiden van de schandalen waarin Zuma en de Gupta's genoemd worden.

Voor de campagne werden slogans als "blank monopoliekapitaal" gebruikt. Gisteren besliste vakorganisatie Public Relations and Communications Association (PRCA) om Bell Pottinger voor vijf jaar uit te sluiten, een ongeziene beslissing in het pr-wereldje, en vandaag besliste Chime, BP's tweede aandeelhouder, zijn aandeel terug te geven.

De holding van de Gupta-broers, Oakbay, had het pr-bedrijf gevraagd om een campagne uit te denken rond de "economische apartheid" in het land, en de nood voor een "economische emancipatie" van de zwarten. De campagne die het resultaat was van dat denkwerk bevatte elementen "die rijke bedrijven of personen als doelwit namen, die verdeeldheid zaaiden of beledigend waren, en de ethische regels schonden", aldus een onafhankelijk rapport van de PRCA.

"Raciale spanningen zijn opgepookt"

"De documenten die Bell Pottinger ons bezorgde kunnen de raciale spanningen oppoken, en dat is ook wat effectief gebeurd is", aldus PRCA in een persbericht waarin de uitsluiting van het bedrijf aangekondigd werd.

De Democratic Alliance, Zuid-Afrika's voornaamste oppositiepartij, lag aan de basis van de klacht bij de PRCA en verwelkomde de uitsluiting. "Het gaat nog jaren duren vooraleer Zuid-Afrika de breekbare rassenrelaties weer kan opbouwen die door Bell Pottinger, de Gupta's en de Zuma's uitgebuit werden voor eigen gewin", aldus de partij op Twitter.

Dat de campagne ver over de schreef ging, was Bell Pottinger intussen duidelijk geworden. Het bedrijf erkende dat de inhoud "ongepast" was. Topman James Henderson nam zondag ontslag. Binnenkort komen er een nieuw ethisch comité en nieuwe bestuursregels.

Het hoofdkwartier van Bell Pottinger in Londen.
reuters Het hoofdkwartier van Bell Pottinger in Londen.

Drie klanten kwijt

The Guardian schrijft vandaag dat Chime, dat 27 procent van de aandelen van BP in handen had, niet op die aanpassingen gewacht heeft en zijn aandeel teruggegeven heeft. Volgens de krant wordt de waarde van Chime's aandeel op 5 miljoen pond geschat. Daarnaast verloor het pr-bedrijf al drie klanten: de Zwitserse horlogemaker Richemont, de Zuid-Afrikaanse investeringsgroep Investec en de Tanzaniaanse mijngroep Acacia.

In een BBC Newsnight-interview gisterenavond zei mede-oprichter Lord Bell dat hij "bijna zeker" is dat het bedrijf dit schandaal niet gaat overleven. Bell stapte in augustus 2016 op bij BP.

Zuma leidt Zuid-Afrika sinds 2009, maar ligt al maanden zwaar onder vuur van de oppositie en in toenemende mate de eigen partij. Reden is een hele reeks corruptie-onderzoeken waaruit moet blijken dat Zuma overheidsgeld onrechtmatig bij de Gupta's deed belanden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.