Rechtszaak rond Franse haan Maurice van start onder massale persbelangstelling

AFP
In de Franse stad Rochefort ten noorden van Bordeaux is vanmorgen de rechtszaak begonnen rond de haan Maurice. Het ‘proces van de eeuw' zoals het schertsend wordt genoemd beroert in deze nieuwsluwe tijden heel Frankrijk. Maurice is ondertussen niet langer een gewone haan, maar het symbool van het Franse platteland dat opkomt voor zijn rechten tegen de stedelijke elites uit Parijs.

Maurice is een fiere inwoner van het dorpje Saint-Pierre-d’Oléron op het eiland Oléron voor de Franse westkust, en laat dat ook graag horen. Want Maurice doet wat wel meer hanen doen: kraaien. Maar misschien net dat tikkeltje vroeger en luider dan zijn soortgenoten. Of dat vinden althans de buren van eigenares Corinne Fesseau, een gepensioneerd koppel dat een vakantiehuis bezit naast de tuin van Corinne. 

De twee liggen ondertussen al twee jaar in conflict met hun buurvrouw, omdat ze vinden dat Maurice te vroeg en te veel lawaai maakt. Ze willen liefst dat de haan ‘s nachts opgesloten zit, maar daar denkt Corinne in de verste verte niet aan. Volgens haar horen geluiden nu eenmaal bij het leven op het platteland en hoeven stedelingen haar niet te komen vertellen wat zij, die er al heel haar leven woont, mag en niet mag doen. “Mijn haan is hier geboren en hij zal hier blijven’, zei ze eerder. “Er is geen sprake van dat iemand me van hem zal scheiden. Ik ga niet buigen voor die mensen die hier voor twee weken met vakantie komen.”

Rechtszaak

De kwestie beroert ondertussen het hele land, nu in Rochefort een rechter zich vandaag over Maurice en de vraag of hij nu echt te luid is of niet heeft gebogen. Elke Fransman en Française heeft er wel een mening over, en vooral de inwoners van het platteland roeren zich. Want Maurice staat voor meer dan gewoon een haan, sowieso al het symbool van Frankrijk. Ondertussen is hij uitgegroeid tot de mascotte van het landelijke Frankrijk, dat veraf staat van de elites in de steden en van de ‘politici die alles boven de hoofden van de inwoners beslissen’ en nu ook nog eens zouden gaan bepalen hoe luid een haan mag kraaien. 

Eigenares Corinne zag zich vanmorgen bij de rechtbank gesteund door een heus steuncomité van andere haneneigenaars en hun dieren. Aan de verzamelde pers verklaarde ze opnieuw de klacht van haar buren niet te begrijpen. “Op het platteland heb je geluid, minder dan in de steden, maar ze zijn er wel, dat is normaal. Die moet je verdragen. Als wij naar hen gaan, naar Parijs bijvoorbeeld, daar heb je de metro's, de bussen, de treinen, het verkeer. Als we daar niet tegen kunnen, gaan we weg.”

De burgemeester van Saint-Pierre-d’Oléron steunt Corinne en heeft al een besluit genomen om “de manier van leven op het platteland te beschermen, met name rond de aanwezigheid van dieren op het erf”. Een andere politicus beloofde Corinne dan weer in Parijs te strijden om de geluiden van het platteland te laten klasseren als ‘nationaal patrionium’.

De zitting in de rechtbank ging vandaag specifiek over de vraag of het huis van Corinne in een stedelijk of een landelijk gebied ligt en hoe hard Maurice dan mag kraaien. De rechters zullen op 5 september een uitspraak doen.

AFP41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lottie Guillaume

  De mens denkt zich alles te kunnen permiteren zeker als het over dieren gaat,ik heb ook een haan en niemand hier klaagt daarover. Dus laat die dieren toch met rust ze doen gewoon hun ding.

 • YVES DE GROOTE

  Koeien loeien, hanen kraaien, ezels balken, mussen tsjilpen...dat is nu eenmaal het platteland. Als je er niet van houdt, blijf er dan weg. Simpel toch? Hou je niet van treinen, ga dan niet langs de spoorweg wonen. Hou je niet van vliegtuigen, bouw dan niet in Zaventem... En of die haan nu vroeg of laat kraait, dat doet er niet toe, dat is de natuur, het milieu, het klimaat, het leven!!

 • Pascal Claeys

  Ik ben mijn geloof in de mensheid echt wel aan het verliezen hoor. Wat een heisa om een haan ! Het is een gaan en die kraaien, die komen het je niet vragen hoor. En te weten dat er hele erge problemen zijn op deze wereld waar men niet naar omkijkt. Mensheid, schaam u diep !!

 • Diane Bernaerts

  Als die buren daar echt maar voor 2 weken op vakantie komen, kan het toch niet zo'n moeite zijn om die haan 2 weken 's nachts binnen te houden? Ik kan me voorstellen dat het absoluut niet leuk is als je tijdens je welverdiende vakantie al voor dag en dauw wordt wakker gekraaid.

 • Filip Van Bouwel

  Het artikel zegt natuurlijk niet hoe vroeg en luid dat beest lawaai maakt. Als dat echt over gigantische decibels gaat om 5u 's ochtends, dan snap ik dat de buren daar niet blij mee zijn.