Rechtsextremist geëxecuteerd in Texas na lynchen van zwarte man in 1998

Een foto uit 1999 van dader John William King.
AFP Een foto uit 1999 van dader John William King.
John William “Bill” King, een van de drie rechtsextremisten die verantwoordelijk waren voor de gruwelijke moord op de 49-jarige zwarte James Byrd Jr., is gisteren geëxecuteerd. Byrd Jr. stierf nadat drie blanke mannen, onder wie King, Byrd achter hun truck hadden geknoopt en hem vervolgens enkele kilometers over een geasfalteerde weg hadden gesleept. Het is een van de beruchtste haatmisdaden in de recente geschiedenis van de VS. 

De 44-jarige John William “Bill” King kreeg gisteravond om tien na zeven ‘s avonds een dodelijke injectie in Huntsville in Texas. Vlak voor King stierf, schreef hij nog zijn laatste woorden neer: “Capital Punishment (‘de doodstraf’ in het Engels, red.): de straf voor de mensen zonder kapitaal”.

King werd samen met Shawn Berry en Laurence Brewer beschuldigd van de ontvoering van James Byrd Jr., die op 7 juni 1998 te voet op weg was naar huis van een feestje in Jasper in Texas. Ze bonden Byrd aan hun Ford pickup-truck, sleepten hem 5 kilometer mee en dumpten daarna zijn levenloze lichaam voor een Afrikaans-Amerikaanse kerk. Een aansteker met daarin gegraveerd KKK, de afkorting van de Ku Klux Klan, de organisatie bekend om racistisch geweld, was één van de bewijzen die de politie op de plaats van misdaad aantrof. 

King werd in 1999 schuldig bevonden aan moord en ter dood veroordeeld. Hij was lid van een organisatie van blanke supremacisten. Hij had eerder al eens tijd in de cel doorgebracht. Toen sprak hij erover dat hij een rassenoorlog wou starten. Hij wilde dat nieuwe leden van zijn organisatie zwarte mensen ontvoerden en vermoordden. 

Brewer, een van de handlangers van King, werd in 2011 geëxecuteerd. Berry kreeg levenslang. King heeft altijd aan zijn onschuld vastgehouden. Hij beweerde dat hij niet meer bij de twee andere mannen was wanneer Byrd werd vermoord. 

De zus van Byrd las een verklaring voor in de naam van de familie nadat zij samen met nog een andere zus en een nichtje de executie hadden bijgewoond: “De executie was een rechtvaardige straf voor zijn daden”, luidde het en ze verwees naar het feit dat Byrd drie kinderen en vier kleinkinderen had. 

King’s executie is de vierde van dit jaar in de VS. Drie vonden in Texas plaats. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • valere vermeulen

  yep, goed zo.

 • Jef Heffens

  Terecht!

 • Christine Laevers

  Het had evengoed een vriendelijke goeiedag kunnen zijn en 'kunnen we je een lift geven'. Of gewoon voorbij rijden. Al die miserie voor niks. Ik ben tegen de doodstraf, maar dit was geen 'accident'. Ze waren met drie en een had de twee anderen nog kunnen tegen houden. Zelfs dat is niet gebeurd. Geen compassie.

 • Hubert Wouters

  Terechte straf voor dergelijk tuig.