Rechts ligt zes procent voor in Italiaanse verkiezingspoll

De PDL van Silvio Berlusconi zou 45,7 procent van de stemmen halen.
UNKNOWN De PDL van Silvio Berlusconi zou 45,7 procent van de stemmen halen.

In Italië heeft de rechtse partij van Silvio Berlusconi in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 13 en 14 april 6,6 procent voorsprong op de linkse partij. Dat blijkt uit een peiling van La Repubblica, één van de laatste voor het verbod op de publicatie van peilingen vannacht ingaat.

De PDL van Berlusconi zou 45,7 procent van de stemmen halen, de centrumlinkse PD van voormalig Romeins burgemeester Veltroni 39,1 procent. 'Regenbooglinks' (communisten en Groenen) wordt 6 procent toegedicht en de centrumrechtse UDC, waarmee Berlusconi na 14 jaar bondgenootschap brak, 5,8 procent. Berlusconi en Veltroni kunnen exact op evenveel steun rekenen als toekomstig regeringsleider, namelijk 37,9 procent. 22,3 procent van de Italianen ziet geen van beiden zitten.

De enquête werd op 25 en 26 maart uitgevoerd bij 1.489 mensen. De vervroegde verkiezingen hebben plaats omdat de linkse regering Prodi in januari moest opstappen wegens een motie van wantrouwen. Hij was in april 2006 verkozen en leidde een coalitie van een tiental partijen. (belga/lpb)