Rechter VS verbiedt dwangvoeding Guantanamo

Demonstranten eisen de vrijlating van de gevangenen uit Guantanamo Bay.
AFP Demonstranten eisen de vrijlating van de gevangenen uit Guantanamo Bay.
De Verenigde Staten mogen een Syrische gevangene in Guantanamo Bay tijdelijk geen dwangvoeding meer geven. Dat heeft een rechter gisteren bepaald. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse gerecht uitspraak doet over dwangvoeding in het gevangenkamp op Cuba.

De gevangene, de 42-jarige Abu Wa'el Dhiab, is in hongerstaking. Tot zijn hoorzitting woensdag mogen de Amerikanen hem geen dwangvoeding geven of hem tegen zijn wil uit de cel halen om hem te laten eten. Ook moeten bewakingsbeelden worden bewaard van de keren dat het al is gebeurd, aldus de rechter.

Tijdens een grote hongerstaking vorig jaar hebben zeker 46 van de 166 gevangenen in Guantanamo Bay dwangvoeding gekregen. Enkele gevangenen hebben daarover een rechtszaak aangespannen. Mensenrechtenactivisten en dokters noemen dwangvoeding een overtreding van de persoonlijke vrijheid en medische ethiek. Bij dwangvoeding krijgen gevangenen via buisjes door de neus proteïnerijk vloeibaar voedsel toegediend.

De 42-jarige Syriër zit al sinds augustus 2002 in de gevangenis zonder dat er een officiële aanklacht tegen hem is ingediend.