Rechter VS oordeelt: “Obamacare is ongrondwettelijk”

AP
Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft vrijdag geoordeeld dat de Affordable Care Act, Obamacare in de volksmond, in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Aan de basis van de zorghervorming die Barack Obama tijdens zijn presidentschap invoerde ligt een verplichte ziektekostenverzekering. Volgens de rechter is die verplichting vervallen, omdat het Congres de boete op onverzekerd zijn tot nul dollar heeft verlaagd. Zo is het fundament onder de hele zorghervorming weggevallen.

De rechtszaak was aangespannen door twintig staten, waaronder Texas, die stellen dat zij gedupeerd zijn door de Affordable Care Act (ACA), zoals Obamacare officieel heet. Door de zorghervorming zijn de zorgkosten voor staten toegenomen, zeggen ze.

Zestien andere staten, waaronder Californië, hebben aangekondigd in beroep te gaan. Een woordvoerder van Californië noemde het vonnis “een aanval” op de meer dan 133 miljoen Amerikanen met bestaande aandoeningen die daardoor moeilijk verzekerd geraken en op de 20 miljoen Amerikanen die gebruik maken van de financiële steun van ACA. 

“Ramp”

President Donald Trump, die van Obamacare afwil, toonde zich in zijn nopjes. Op Twitter noemde hij de zorghervorming van zijn voorganger “een ONGRONDWETTELIJKE ramp!”

“Nogmaals, de president roept Congress op Obamacare te vervangen, mensen met bestaande aandoeningen te beschermen en Amerikanen kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg aan te bieden”, reageerde de woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders. 

Republikeinen zijn al van in het begin gekant tegen ACA, dat in 2010 werd ingevoerd, en hebben meermaals geprobeerd de wet ongedaan te maken. De wet kreeg de naam Obamacare omdat het een van de grote verwezenlijkingen van voormalig president Barack Obama was. Het belangrijkste doel was ervoor zorgen dat meer mensen toegang tot medische zorg hadden. Zo werd het verplicht een verzekering af te sluiten. Voor wie dat niet kan betalen, biedt Obamacare financiële steun.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Michel Jacobs

    Het erge is dat een hoop Amerikanen zonder medische opvang dreigen te vallen. Het goede is dat daar een hoop Trump-stemmers bij zijn.

  • Sander Clijsters

    Dit is het verschil tussen democraten en republikeinen. Democraten zorgen voor iedereen en de republikeinen zorgen voor de rijken. het zijn juist de armste van de bevolking die het het hardste nodig hebben maar te dom zijn om alles goed te begrijpen.