Rechter voor vrijlating verkrachter die 40 slachtoffers maakte

kos
Een rechter in Los Angeles maakt geen bezwaar tegen de vrijlating van een serieverkrachter. De beslissing van Richard Loftus zorgt voor opschudding in Santa Clara. Hij stelt in zijn motivering dat Christopher Hubbart, "geen bedreiging vormt voor de gezondheid en veiligheid van anderen". De Amerikaan biechtte op dat hij veertig vrouwen verkracht heeft.

Hubbart vloog opnieuw achter de tralies toen hij in juli vorig jaar de voorwaarden voor zijn vrijlating schond. De man was toen na een lange gevangenisstraf op 'vrije voeten' met een enkelband. Tot twee keer toe was er geen signaal meer van de enkelband waarop hij opnieuw gearresteerd werd. De inwoners van Antelope Valley, het plaatsje waar de verkrachter verbleef na zijn vrijlating, leven nu opnieuw met angst. Ze zijn bang dat hij weer aan het verkrachten gaat. Cheryl Holbrook, die zelf als meisje het slachtoffer werd van een gewapende verkrachting en daarbij zwanger raakte, kan de beslissing van de rechter niet begrijpen. Zij is de frontvrouw van een groep die de vrijlating van de serieverkrachting blijft aanvechten. "Dit is angstaanjagend nieuws, ik krijg er rillingen van." Maandenlang werd er voor de woning van Hubbart betoogd tegen zijn vrijlating. Het kwam tot een paar incidenten en die waren in zijn voordeel volgens Holbrook. "Iemand probeerde hem van de baan te rijden en een bewaker voor zijn huis werd met een speelgoedpistool bedreigd. Sommigen hebben hem het leven erg zuur gemaakt maar hij liet zich niet provoceren. Door zijn rustige reactie leek het wel of hij de goedheid zelve was en net dat maakt me zo kwaad."

Toen Hubbart in april voor de rechter verscheen, maakte hij op een beleefde en serene manier duidelijk dat het inderdaad zijn verantwoordelijkheid is om het signaal van de enkelband op volle sterkte te houden. De aanklagers vroegen of hij opnieuw kon opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis. Lokale politici willen op hun beurt dat dit gebeurt. Oud-politieman Tim Fletcher die instaat voor de veiligheid van Hubbart, stelt dat de twee 'overtredingen' met de enkelband de enige minpuntjes zijn sinds zijn vrijlating en wil niet dat Hubbart opnieuw opgenomen wordt in een ziekenhuis, gewoon omdat hij de batterijen van de enkelband niet op tijd opgeladen had.

Hubbart werd al verschillende keren opgenomen en opgesloten sinds zijn eerste veroordeling voor verkrachting in 1972. Hij bekende later dat hij in totaal ongeveer veertig vrouwen verkracht had. Hij gebruikte daarbij telkens een kussen waarmee hij het geschreeuw van zijn slachtoffers smoorde. In 2013 verklaarden artsen dat de behandeling van Hubbart erop zat en dat hij opnieuw kon leven in de gemeenschap. Daarop besliste een andere rechter in Santa Clara dat hij mocht verhuizen naar een buurt in Southern California waar hij opgroeide.