Rechter verlaagt schadevergoeding voor man die kanker kreeg door Roundup

Dewayne Johnson heeft terminale kanker. Volgens de man ligt de onkruidverdelger Roundup aan de oorzaak.
AP Dewayne Johnson heeft terminale kanker. Volgens de man ligt de onkruidverdelger Roundup aan de oorzaak.
Een rechter in San Francisco heeft de schadevergoeding aan een man die kanker had gekregen van onkruidverdelger Roundup maandag fors verlaagd. In plaats van meer dan 289 miljoen dollar, krijgt hij in nog 78,5 miljoen dollar in totaal. Het slachtoffer, voormalig schoolconciërge Dewayne ‘Lee’ Johnson, is terminaal.

Voor chemiereus Bayer, dat eerder dit jaar alle aandelen van Monsanto overnam en dus moet opdraaien voor de juridische gevolgen, is de uitspraak symbolisch belangrijk.

De man gebruikte jarenlang de onkruidverdelger en beweerde dat die hem ongeneeslijk ziek had gemaakt. Maar Monsanto zelf bleef volhouden dat Roundup veilig is en vroeg een nieuw proces. In eerste aanleg oordeelde de jury dat het bedrijf flink in de buidel moest tasten, maar nu schroeft de rechter de schadevergoeding deels terug wegens de zwakke bewijslast. De vraag voor een nieuw proces werd afgewezen, tenzij het slachtoffer niet akkoord zou gaan met de lagere schadevergoeding. Johnson heeft tot 7 december om daarover te beslissen.

De kwestie is belangrijk voor Bayer want er lopen nog heel wat andere claims. In de VS alleen al beweren 8.700 mensen dat ze ziek zijn geworden door het middel op basis van glyfosaat.

Onkruidverdelger Roundup.
AP Onkruidverdelger Roundup.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk belis

  Er is niets! Veilig aan! Doe jullie research beter!

 • lucien lemahieu

  inderdaad is dat een veilig product, maar ge moet het niet opdrinken.

 • Wesley Gevaert

  Is al lang aangetoond door diverse studies. Monsanto heeft wel tegenstudies maar heeft die zelf bekostigd...

 • Erik De jongh

  Er is ook nooit bewezen dat Roundup kankerverwekkend is , en met die absurde schadeclaims in de VS is het niet moeilijk om een advocatenbureau te vinden om zulke zaken te pleiten, en die doen dat niet alleen om de eiser te plezieren

 • WALTER WIELANDT

  en hier zou het dan alleen veilig zijn voor ons via boeren en tuinders !