Rechter verlaagt Roundup-boete van 2 miljard tot 86 miljoen dollar

AP
De schadevergoeding die het Duitse chemieconcern Bayer moet betalen aan een Amerikaans koppel is fors verlaagd. Eerder dit jaar kende een jury een schadevergoeding toe van 2 miljard dollar (1,79 miljard euro) aan een bejaard koppel dat stelt kanker te hebben gekregen door blootstelling aan onkruidverdelger Roundup. 

Een rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft dat bedrag fors naar beneden bijgesteld: het Duitse bedrijf, dat Roundupproducent Monsanto sinds vorig jaar in handen heeft, moet het koppel nog 86,7 miljoen dollar (77,8 miljoen euro) betalen. Bayer noemde de verlaging een "stap in de juiste richting".

Bayer blijft wel overtuigd "dat het verdict en de schadevergoeding niet ondersteund worden door de bewijslast die op het proces voorgelegd werd".

In de Verenigde Staten kijkt Bayer nog wel aan tegen 13.400 andere processen over het risico op kanker dat Roundup zou inhouden. In al drie processen, waaronder dat van het echtpaar Alva en Alberta Pilliod, moesten de Duitsers het onderspit delven.

De grote knip in de vergoeding zat eraan te komen: de rechter had eerder deze maand al laten weten dat ze de compensatie overdreven vond.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Roundup, en tabak en sigaretten zijn wel twee totaal andere producten. Het een heeft niets met het ander te maken. Dat is de logica, Wendy!

 • Catherine MISTIAEN

  Ik heb vorige week onkruid onderaan onze gevel verdelgd door er kokend water op te gieten. Is verschrompeld en ziet er dood uit. Misschien een natuurlijk ideetje? Heb ik een keer gedaan zonder azijn, en mét. Heeft volgens mij alletwee gewerkt. Ik hoop dat het niet te schoon is om waar te zijn!

 • Peter Janssen

  En hoeveel smeergeld heeft deze corrupte rechter ontvangen van miljarden en gíf bedrijf monsanto/bayer om de schadevergoeding te herleiden tot peanuts voor 2 kankergevallen met torenhoge, medische kosten de rest van hun (korte) leven?!

 • Wendy Vandereyken

  Roundup werd verboden, maar sigaretten en tabak mag wel nog verkocht worden. Waar zit de logica ?

 • Yannick Ceulemans

  En het groot geld komt er weer goedkoop van af.