Rechter verbiedt speciale rookruimtes in Nederlandse horeca

Thinkstock
In Nederland moeten de speciale rookruimtes in horecagelegenheden dicht. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. De ruimtes vormen volgens de rechter niet langer een uitzondering op het rookverbod dat sinds 2008 geldt in de horeca.

Clean Air Nederland (CAN) had een rechtszaak aangespannen tegen de staat om de uitzonderingspositie voor rookruimtes te laten verbieden. Volgens een overeenkomst met de Wereldgezondheidsorganisatie moet Nederland maatregelen nemen tegen de blootstelling aan tabaksrook in publieke ruimtes. Het hof oordeelt nu dat dat ook geldt voor rookruimtes in horecagelegenheden.

CAN kreeg in 2016 door de rechter van eerste aanleg geen gelijk, maar in beroep oordeelt het hof toch in het voordeel van de organisatie. Zo kunnen niet-rokers sociale druk voelen om zich bij rokers in de rookruimtes te voegen. Daarnaast is het in de praktijk onvermijdelijk dat er rook ontsnapt uit de rookruimtes en worden de werknemers die de ruimtes moeten opruimen ook aan tabaksrook blootgesteld.

De uitspraak betekent niet dat de ruimtes ook echt zullen verdwijnen aangezien de staat nog naar het Hof van Cassatie kan stappen.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • zulma terrana

  Niet meer roken ! Niet meer drinken ! Niet meer werken ?

 • Dirk Kindt

  Belgistan loopt opnieuw achter de feiten.

 • Peter Linthout

  Iedereen doet toch wat hij wil ? Als ik moest cafe houden liet ik ze roken de staat heeft daar geen zaken mee we betalen teveel belastingen

 • Kris Boeie

  De horeca moet koste wat koste dood lol

 • Hugo Van Haevre

  Dat zijn weeral slimmerikken die dat bedisselen maar hun ferme bak vervuild meer dan ik ooit met mijn sigaretje doe maar die laten staan o wee zijkers dat zijn ze