Rechter verbiedt delen van gedicht Böhmermann

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en komiek Jan Böhmermann.
EPA De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en komiek Jan Böhmermann.
Een rechter in Hamburg oordeelt dat de komiek Jan Böhmermann bepaalde delen van zijn gedicht gericht aan de Turkse president Recep Erdogan niet meer mag herhalen.

Overtreedt Böhmermann het bevel van de rechter, dan komt hem dat op een boete van 250.000 euro of een celstraf van maximaal zes maanden te staan. De 35-jarige Böhmermann las zijn gedicht op 31 maart voor in het ZDF-programma Neo Magazin Royale. De kwetsende passages die hij niet langer mag voordragen, hebben alle betrekking op Erdogan.

De president deed aangifte omdat Böhmermann zich in het gedicht Schmäkritik afvroeg of je de president geitenneuker en pedofiel mag noemen.

afp

Kwestie van smaak

De advocaat van de komiek, Christian Schertz, is het niet eens met het besluit van de rechter, hoewel deze de passages die betrekking hebben op Erdogans manier van omgaan met de vrijheid van meningsuiting, wèl toelaatbaar acht. De rechtbank gaat er terecht van uit dat het gedicht met kunst en satire te maken heeft. Volgens de advocaat is derhalve delen ervan verbieden een fout.

De raadsman van Erdogan, Michael von Sprenger, stelde vast dat de rechtbank stukken van het gedicht als laster heeft opgevat en dat het in dit geval niet om een kwestie van smaak gaat.

De kwestie bracht de Duitse bondskanselier Merkel en haar regering in een pijnlijke spagaat tussen het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting en het onderhouden van goede banden met Turkije, voor het stelpen van de vluchtelingenstroom onontbeerlijk. De Duitse regering stond toe dat komiek Jan Böhmermann vervolgd kon worden.

De kwestie bracht de Duitse bondskanselier Merkel en haar regering in een pijnlijke spagaat tussen het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting en het onderhouden van goede banden met Turkije