Rechter ontneemt Turkse journaliste voogdij

President Erdogan.
REUTERS President Erdogan.
De Turkse journaliste Arzu Yildiz is gisteren veroordeeld tot twintig maanden cel wegens het schenden van de vertrouwelijkheid van een rechtszitting. Yildiz, die twee kinderen heeft, is bovendien uit de ouderlijke macht ontheven, liet haar advocaat weten.

De journaliste bracht beelden naar buiten van een uiterst beladen rechtszaak over de veronderstelde hulp van de Turkse inlichtingendienst aan radicale Syrische opstandelingen. Vier officieren van justitie stonden in de zaak terecht omdat zij de doorzoeking van vrachtwagens op weg naar Syrië hadden gelast. Volgens president Recep Tayyip Erdogan waren zij erop uit hem zwart te maken en Turkije te vernederen.

Twee andere journalisten werden eerder deze maand veroordeeld tot gevangenisstraffen omdat zij hadden bericht dat de vrachtwagens wapens vervoerden die waren bestemd voor radicaalislamitische rebellen.

Ebru Umar

In Turkije komen ook buitenlandse journalisten, fotografen en cameramensen aan de lopende band in de problemen. Zie onlangs nog de arrestatie van de Nederlandse columniste Ebru Umar.

Eerder was de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink het bekendste voorbeeld van hoe de Turkse autoriteiten omgaan met journalisten die berichten over politiek gevoelige onderwerpen als de Koerdische kwestie. Geerdink werd in september vorig jaar gearresteerd, toen ze een groep activisten volgde in het grensgebied met Irak waar hevig werd gevochten tussen de verboden Koerdische PKK en het Turkse leger.

Geerdink werd van "steun aan een terroristische organisatie" beschuldigd en een aantal dagen later op het vliegtuig naar Nederland gezet. Een half jaar eerder was Geerdink nog door een Turkse rechter voor dezelfde aanklacht vrijgesproken, omdat de rechter toen nog vond dat haar werk onder de persvrijheid viel. Met de uitzetting van Geerdink maakte de Turkse regering duidelijk dat onderwerpen als de situatie in Oost-Turkije en de PKK taboe zijn voor buitenlandse media.