Rechter legt veel te luide haan... een ‘kraaiverbod’ op

Illustratiebeeld.
Lukas Illustratiebeeld.
Een haan die een buurman 's nachts horendol maakte met zijn gekraai, moet voortaan zijn snavel houden tussen 22.00 uur en 08.00 uur. Dat heeft een rechter in het Zwitserse Zürich beslist. 

De betrokken haan is onvermoeibaar: hij kraait tussen de 14 en de 44 keer per uur, zowel overdag als 's nachts. En net dat laatste is een buurtbewoner een doorn in het oor. Een deurwaarder legde vast dat het dier, gemeten op 15 meter afstand, 84 decibel gekraai produceert. 

De deurwaarder trok naar de rechtbank met de vraag om de kippenren, illegaal in een garage opgetrokken, af te breken. De rechter ging daar niet op in: de tien kippen mogen kakelen, maar de haan moet tussen 22.00 uur en 08.00 uur (09.00 op zondag) zwijgen. Dus moet de eigenaar hem gedurende die uren in het donker houden. Daarnaast moet de akoestische isolatie van de garage verbeterd worden.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liliane Giraerts

  Heb parkinson en moet zware medicatie nemen, moet regelmatig rusten per dag, maar door mijn gebuur zijn hobby is dat niet mogelijk, de hanen beginnen al om 4.15u smorgens vroeg en dat de ganse dag door, kunnen buiten niet lekker tot rust komen, moeten met het warme weer ons vensters sluiten, zijn al van slaapkamer veranderd, heb oorstopjes gekocht, en nog gaat het door merg en been, oké, is de natuur, paar keer per dag, maar niet dag en nacht, ben nu met pensioen, wil uitslapen!!!

 • Marleen Pinillos Pozo

  Dat is nu ook geen plaats om die diertjes in een garage te laten wonen. Logisch dat het een lawaai van je welste is door de echo en de stress. Ik vind het persoonlijk dierenmishandeling en de rechter mocht ook tussenkomen voor die arme kippen. Die dieren hebben daar geen verse lucht en genoeg ruimte om te lopen . En 9/10 plaats die idioot daar nog zijn wagen (de benzine geur krijgen ze er gratis bij) en bergt er zijn overbodige spullen op.

 • theo moons

  Dit kan wel met een haan, maar in België vinden de meeste dat dit moeilijk kan met honden. Een hond mag blijkbaar de buren wakker houden!!

 • pascal pilchard

  nu nog de merels en de eksters, en andere natuurfenomenen, maar treinen en auto"s die zijn normaal,

 • Marc De Vos

  Dit is een extreem geval maar moet wel kunnen want wanneer je nachtrust verloren gaat en je in de dag niet meer kunt functioneren heeft je leven ook geen zin meer.