Rechter houdt strengste abortuswet van de VS in Mississippi tegen

"Ik voel me verplicht Mississippi tot de veiligste plek in Amerika te maken voor het ongeboren kind. Deze wet helpt de doel te bereiken", aldus de conservatieve Republikein Phil Bryant, gouverneur van Mississippi.
REUTERS "Ik voel me verplicht Mississippi tot de veiligste plek in Amerika te maken voor het ongeboren kind. Deze wet helpt de doel te bereiken", aldus de conservatieve Republikein Phil Bryant, gouverneur van Mississippi.
Een Amerikaanse federale rechter heeft de verscherpte abortuswet in de staat Mississippi voorlopig voor tien dagen geblokkeerd. Dat geeft hem tijd om argumenten te bedenken om de wet pas in werking te laten treden als er een uitspraak ligt in een afgeronde rechtszaak.

Gouverneur Phil Bryant had gisteren zijn handtekening gezet onder de strengste abortuswet in de VS. In de staat is zwangerschapsonderbreking na vijftien weken voortaan verboden, op enkele uitzonderingen na. 

De Republikein liet weten trots te zijn op de nieuwe regelgeving. "Ik voel me verplicht Mississippi tot de veiligste plek in Amerika te maken voor het ongeboren kind. Deze wet helpt de doel te bereiken", zei Bryant. Tot dusver was in de staat, evenals in zeventien andere, abortus toegestaan tot twintig weken na de conceptie.

Pro-abortusactivisten lieten meteen weten de wet bij de rechter te zullen aanvechten als ongrondwettelijk. "Het hooggerechtshof zegt dat iedere vrouw een constitutioneel recht heeft op 'persoonlijke privacy' ten aanzien van haar lichaam", bevestigde districtsrechter Carlton Reeves vandaag.

Het Amerikaanse hooggerechtshof legaliseerde abortus in 1973 en gaf vrouwen het recht zelf te beslissen totdat de foetus ook buiten de baarmoeder als levensvatbaar wordt beschouwd. In de praktijk wordt afbreking van een zwangerschap vaak bemoeilijkt. 

In de nieuwe wet van Mississippi was een uitzondering gemaakt voor ernstige afwijkingen bij de vrucht of medische noodzaak, maar niet als de vrouw in verwachting is geraakt door verkrachting of incest.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Abortus moet altijd kunnen, maar de tijd moet indd beperkt worden. In China aborteerden ze in de jaren zeventig op acht maanden!!!. Meisjes natuurlijk. Anti-conceptie is in de VS voor iedereen beschikbaar.

  • Eddy DESMET

    Eindelijk een gouverneur die het aandurft om mensen die al te lichtzinnig omspringen met het menselijk bestaan en met een mensenleven in wording op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Het wordt tijd dat de mens begint in te zien waarmee hij bezig is !