Rechter die zaak kerkschutter Charleston voorzit, werd berispt voor racistische taal

"Er zijn vier soorten mensen: blanken, zwarten, rednecks en nikkers", zei rechter James Gosnell Jr in 2003 in zijn rechtszaal. Hij zit nu de zaak van de racistische moord op negen kerkbezoekers voor.
REUTERS "Er zijn vier soorten mensen: blanken, zwarten, rednecks en nikkers", zei rechter James Gosnell Jr in 2003 in zijn rechtszaal. Hij zit nu de zaak van de racistische moord op negen kerkbezoekers voor.
De rechter die in Charleston de zaak behandelt van de racistische aanslag waarbij de 21-jarige Dylann Roof negen mensen doodschoot in een historische zwarte kerk, werd zelf op de vingers getikt wegens racistische uitspraken. Rechter James Gosnell Jr zei in 2003 in de rechtszaal: "Er zijn vier soorten mensen in deze wereld: zwarten, blanken, rednecks en nikkers". Gisteren verklaarde de rechter: "We hebben slachtoffers. Dat zijn er negen. Maar we hebben ook slachtoffers aan de andere kant. Er zijn ook slachtoffers in de familie van deze jonge man".

Roof, die de schietpartij heeft bekend en volgens mensen uit zijn omgeving daarmee de rassenoorlog in de VS wilde doen oplaaien, wordt beschuldigd van negenvoudige moord. Woensdagavond woonde hij een uur lang een bijbelstudie bij in de kerk in South Carolina alvorens hij het vuur opende op de gelovigen. Enkele uren later kon hij gearresteerd worden.

"Zelf gehoord van Afro-Amerikaanse sheriff"
De uitspraak van rechter Gosnell uit 2003 leidde in 2005 tot een disciplinair onderzoek wegens het gebruik van het woord 'nigger' in een rechtszaal. Gosnell beweerde toen dat hij in die zaak de familiegeschiedenis van de beklaagde kende en de opmerking had gemaakt "om de beklaagde ertoe aan te moedigen terug op het rechte pad te raken". Naar eigen zeggen had hij de uitspraak voor het eerst gehoord uit de mond van een Afrikaans-Amerikaanse hulpsheriff.

In datzelfde onderzoek uit 2005 kwam nog een andere ethische klacht tegen de rechter boven water. Ook in 2003 was hij naar de lokale gevangenis gegaan om daar een de borgtocht te regelen van collega-rechter Joseph Mendelsohn, opdat die laatste de nacht niet in de cel zou moeten doorbrengen nadat hij was gearresteerd wegens rijden onder invloed.

Openbare reprimande
Toen gaf hij het gevangenispersoneel de opdracht "het erop te doen lijken dat de borgtocht van de rechter werd geregeld om 8 uur", hoewel die al om 2.30 uur de gevangenis had verlaten. Beide incidenten volstonden voor een openbare reprimande aan het adres van rechter Gosnell. Hij bleef niettemin in functie als de hoofdmagistraat van Charleston.

Dylann Roof, de 21-jarige die negen zwarten doodschoot in een kerk in Charleston, South Carolina, wordt naar de rechtbank geleid.
AP Dylann Roof, de 21-jarige die negen zwarten doodschoot in een kerk in Charleston, South Carolina, wordt naar de rechtbank geleid.
AP
AP
AP
De rechtszaal waar Dylann Roof zich gisteren beschuldigd hoorde van negenvoudige moord.
AP De rechtszaal waar Dylann Roof zich gisteren beschuldigd hoorde van negenvoudige moord.