Rechter blokkeert Trumps plan om migrantenkinderen voor onbeperkte tijd op te sluiten

Kinderen nemen deel aan een protest tegen het Amerikaanse migratiebeleid in Mexico-stad.
AFP Kinderen nemen deel aan een protest tegen het Amerikaanse migratiebeleid in Mexico-stad.
Een federale rechter in Californië heeft een stokje gestoken voor de plannen van de regering van president Donald Trump om kinderen van migranten voor onbeperkte tijd op te sluiten. Rechter Dolly Gee besloot dat de huidige verordeningen van kracht blijven.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid had eind augustus laten weten dat het een einde wilde maken aan een gerechtelijk beslissing uit 1997, gebaseerd op een uitspraak in de toenmalige zaak-Flores, die de federale autoriteiten verplicht om kinderen niet langer dan twintig dagen in detentie te houden. 

Volgens de Trump-regering is die beslissing achterhaald in de actuele context. Waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid Kevin McAleenan zei onder andere dat door de Flores-maatregel een toevloed op gang is gekomen van gezinnen die vanuit Centraal-Amerika naar de Amerikaanse grens kwamen. De nieuwe regelgeving, zo zei hij, zou migratie afschrikken.

Daarop stapte een coalitie van twintig Amerikaanse staten naar de rechter om de controversiële beslissing van de regering teniet te doen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Dit is gewoon walgelijk en het doet me deugt dat hij eens te meer een deksel op zijn neus krijgt. Lees ook in deze krant: Profiel van DT: Mijn hele leven gaat over winnen. En hier zou ik het tweede gedeelte wijzigen in: 'en af en toe lukt dat ook'!

 • Christine Laevers

  Kinderen voor onbeperkte duur opsluiten om illegale immigratie te verminderen ? Dat is het laagste van het laagste. Die rechter heeft toch nog gezond verstand.

 • diane colman

  Je kan die kinderen toch ook niet los laten lopen dan worden het vogels voor de kat... ze moeten samen blijven in een opvang en de ouders moeten hun kroost kunnen komen ophalen eventueel met politiebegeleiding.... en terug over de grens ...

 • Hedwig Jacobs

  Waarom nog altijd een president verkiezen als een rechter uit een boerengat van 15.000 inwoners gewoon alles van tafel veegt wat de president wil uitvoeren, in de Vs is het zo dat het parlement bijvoorbeeld een verhoging van de rijtaks invoert en dat er ergens gewoon een rechter de hele boel naar de prullenmand verwijst, waarom kan dat hier niet ?