Rechter beslist: zwaar gehandicapte jongen mag hond meenemen naar school

Screenshot YouTube
Een rechter in Miami heeft beslist dat een gehandicapt jongetje zijn hulphond mag meenemen naar school. De moeder van de 7-jarige Anthony Merchante had de zaak aangespannen omdat de school niet toeliet dat haar zoon in het gezelschap van Stevie kwam opdagen.

Nochtans is Stevie niet zomaar een viervoeter. De staffordshireterriër is getraind om te helpen en alarm te slaan als Anthony in nood is. De jongen zit meestal aan een rolstoel gekluisterd: hij heeft een hersenverlamming, is spastisch en heeft epilepsie. Anthony kan ook niet praten.

Volgens Monica Alboniga, de moeder van de jongen, veranderde de komst van hulphond Stevie haar leven en dat van haar zoon.

Hulphond
"De twee zijn altijd samen. Stevie slaat alarm als Anthony een toeval heeft of problemen met ademhalen. Dan duwt hij mij in de richting van m'n zoon of blaft hij. Ook wanneer Anthony last heeft van stuiptrekkingen komt hij ons zoeken. Vervolgens gaat hij terug naar Anthony en blijft hij bij hem."

De hond is zelfs getraind om Anthony's hoofd te stabiliseren opdat zijn luchtwegen niet zouden blokkeren, schrijft The Independent.

De school van Anthony ging echter niet akkoord met de aanwezigheid van de hond langs de schoolbanken. Die beschikte naar eigen zeggen over personeel dat opgeleid was om dezelfde taken uit te voeren als Stevie. Als Anthony de hond wilde meenemen, moest aan een hele resem voorwaarden voldaan worden.

Rechten
Monica maakte de zaak aanhangig en kreeg nu gelijk van de rechter. Die volgde het oordeel van de advocaat van de vrouw dat de school met de waslijst aan voorwaarden de rechten van een gehandicapt persoon schendt.

En dus mogen Anthony en Stevie voortaan samen naar school. Een hele geruststelling voor Monica, "omdat ik weet dat de hond hulp zal zoeken als er iets mis is", zei ze aan The Miami Herald.